Zomerstorm Poly, aftertalk

Poly, de zwaarste zomerstorm sinds heugenis! De gevolgen hebben we allemaal gezien en ondervonden. De Zanddijk, het Smaal en NoorderIJplas, allemaal een slagveld.

Door een grote vrijwilligersactie van vereniging MTB-Twiske was er op de zanddijk al snel weer een rondje te fietsen. En een week later heeft de beheerder de grote bomen op de route opgeruimd. De Zanddijkroute is inmiddels weer volledig te fietsen.

In het Smaal was (is) het een ravage. Uiteindelijk heeft het de beheerder 3 weken werk gekost om daar alle fietspaden, wandelpaden, doorgaande weg en de mtb-route vrij te maken van omgevallen bomen. Later dit jaar gaat de beheerder verder aan de slag om “de rest” op te ruimen. Naar mening van de beheerder kan er weer veilig op de mtb-route in het Smaal gefietst worden. Wij geven echter geen groen licht, er staan nog te veel bomen half om, nabij of over de mtb-route. Zie o.a. de foto hieronder.

Voor het NoorderIJplas gebied geldt min of meer hetzelfde als voor het Smaal. Alle omgewaaide bomen op de route zijn opgeruimd maar er staan nog veel bomen akelig scheef of half om. Wij geven daarom geen groen licht.

Wat betekent dit voor jullie? Wij geven geen groen licht omwille van de aansprakelijkheid. RecreĆ«ren in het bos geeft altijd het risico dat er een tak of boom om kan vallen. Die kans is zeer klein en in de jurisprudentie is te vinden hoe e.e.a. met de aansprakelijkheid zit. De risico’s nemen aanzienlijk toe bij harde wind en storm, vandaar ook altijd het advies om niet in het bos te verblijven als het stormt. Nu, na storm Poly, zien wij een situatie die wij nog niet eerder hebben meegemaakt. Er hangt van alles (hoog) in elkaar, half om, half afgebroken, etc. De beheerder vindt het veilig, zij zijn verantwoordelijk en aansprakelijk. Als je gaat mountainbiken, let dan goed op en meld het ons of de beheerder als jij een bepaalde situatie onveilig vindt.