Zanddijk

Aan de Kerkeplas, gemeente Landsmeer, ligt in het recreatiegebied het Twiske het deelgebied met de naam “de Hogelkamp”. Dit gebied is echter vooral bekend onder de naam “de Zanddijk”. Het dankt zijn naam aan de tijd dat er uit de Stooterplas zand werd gewonnen voor de aanleg van de ringweg om Amsterdam. De Zanddijk is een zanddepot wat na het voltooien van de ringweg is blijven liggen. Met dit zand werd uiteindelijk de Hogelkamp vorm gegeven en het is het enige gebied in het Twiske met (wat) hoogteverschil. De beste plek dus voor een vaste mountainbikeroute en dankzij de zandgrond is de route voor 90% ook na veelvuldige regenval goed berijdbaar.

Typering: keren en draaien in de bospassages, verbindingsstukken rechtdoor, passage door rietlanden en enkele korte maar steile klimmen. Leuke interval training.
Lengte: ongeveer 3 km
Start: bij parkeerplaats P1, Pikpotweg 1 te Landsmeer
Let op, het is betaald parkeren in het Twiske! Voor meer informatie, een overzichtskaart en de parkeertarieven van het Twiske, bezoek de website.

Sinds 2017 heeft TWMR op de zanddijk 3 rockgarden en een flinke drop-off aangelegd. Deze hindernissen liggen naast de route, je moet er dus voor kiezen om er over heen of vanaf te fietsen. De rockgardens en drop-off zijn pittig tot zelfs een beetje eng, dus niet voor beginners. Zoals bij alles is het verstandig om deze hindernissen eerst goed te verkennen en dan pas te proberen!

Kaart van de route op en rond de Zanddijk

route-zanddijk-landsmeer201

Bijzonderheden: de route is gedurende 2 weken van het jaar afgesloten in verband met het dance evenement “Welcome to the Future”. deze afsluiting wordt altijd via de nieuwsberichten ruim van te voren aangekondigd.

Belangrijk
Help ons om de vaste route op en rond de Zanddijk in goede conditie te houden, maak melding van gevaarlijke situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, afgevallen takken of als er nodig gemaaid moet worden! Je geeft een melding snel en eenvoudig door via info@twmr.nl.

Overzichtskaart met alle routes:
1 = route Zanddijk; 2 = pumptrack Landsmeer; 3 = route Smaal; 4 = route NoorderIJplas