Vrijwilliger onderhoud

Onderhoudsteam NIJP

Het onderhoud aan de vaste mountainbike routes wordt grotendeels door vrijwilligers gedaan, maar gelukkig worden we ook vaak geholpen door de beheerder van het Twiske. De stichting kent twee vrijwilligers van de buiten categorie, initiator Marc en meesterterreinknecht Frank (samen 125 jaar jong!). Marc en Frank doen het hele jaar door al het (reguliere) onderhoud aan de routes in het Twiske.

De route in het NoorderIJplas gebied is een ander verhaal! Deze route loopt door een ruigtegebied, een gebied waar de natuur min of meer zijn gang kan gaan. Het dagelijkse beheer wordt uitgevoerd door een kudde Schotse hooglanders en eerbied voor deze harde werkers, het gebied is nog nooit zo toegankelijk geweest! Helaas lusten de hooglanders niet zo graag bramen en duindoorn en verder laten ze bij het fourageren ook nogal wat rommel achter. Lang verhaal kort, de route door NIJP moet 2-3 keer per jaar door een flinke groep vrijwilligers open gehouden worden.

Dit betekent o.a. over een lengte van zo’n 1,5 km bramenstruiken snoeien, over een lengte van 1 km duindoorn snoeien en tenslotte langs zo’n 2 km paden het “onkruid” maaien. Een helse klus waarvoor zeker het gezegde opgaat dat vele handen licht werk maken.
Zetten we onze vrijwilligers dan met een snoeischaartje aan het werk? Nee, de stichting beschikt over 2 bosmaaiers, 1 motorheggenschaar, 1 simpele duwmaaimachine, 1 professionele oersterke en aangedreven maaimachine en verder een heel arsenaal aan kruiwagens en professioneel handgereedschap.

De stichting heeft een emaillijst waar iedereen die zich als vrijwilliger heeft aangemeld op staat of (jij?) op komt te staan. Als de tijd rijp is wordt er een datum geprikt en krijgen alle vrijwilligers een email. Een ieder die kan en wil komt helpen en meestal klaren we de klus in 3-4 uren stevig door werken.

Vrijwilligers hebben we nooit genoeg, wil jij ook mee helpen en op de emaillijst? Geef je dan op via info@twiskemountainbikeroutes.nl. Bedankt en wellicht tot ziens!

Vrijwilligers in actie!

aanleg plankenpad Smaal 2014

aanleg plankenpad Smaal 2014

Ophogen track door het riet route Zanddijk (2013)

Ophogen track door het riet route Zanddijk (2013)

Aanleg trap Zanddijk (2009)

Aanleg trap Zanddijk (2009)