Winterstop, tijd om iets nieuws te leren

Mountainbiken is een zomersport, simpel, want in de winter ga je in de bergen skiën. Nu hebben wij geen bergen dus blijven we allemaal in de natte wintermaanden door fietsen. En met “we” bedoel ik niet alleen het contingent mountainbikers maar ook nog een hele kudde wielrenners. Vooral veldtoertochten zijn heel populair en niet ten onrechte, het is gewoon leuk om te doen. Veel rijtechnische uitdaging zit er niet in, dus als dat je juist interesseert zijn de wintermaanden het moment om je techniek bij te schaven of iets nieuws te leren. Het moderne mountainbiken vergt meer dan een goede conditie en kracht, het draait ook om vaardigheden (“skills”).

Deze eerste video gaat over een basisvaardigheid, de manual. Kort uitgelegd: beetje vaart maken, door knieën buigen, naar achteren hangen, je voorwiel komt omhoog en dat dan zo lang mogelijk vasthouden. Een dropperpost maakt het een stuk eenvoudiger. Flatpedals hebben de voorkeur, hang je bij het leren van de manual te ver naar achteren dan stap je (meestal) vrij eenvoudig af. Gebruik je net als ik clickpedalen, zorg dan voor een goed werkende achterrem. Hang je te ver naar achteren, dan snel je achterrem in knijpen (of anders wordt het een soort van oefenen op de rugslag). Het doel is om zo lang mogelijk op je achterwiel door te rollen. Dat vergt best wel veel oefenen (je leert het niet in een paar maanden)! Voor het langer door rollen is een gedoseerd gebruik van de achterrem een van de grote uitdagingen.

Probeer het, doe voorzichtig en maak kleine stappen. Zoek een vlak stuk grasland op, dat valt zachter als het mis gaat. Liever niet leren op asfalt!