Waarschuwing Smaal en NoorderIJplas

Het regent de laatste maanden vrolijk door en na enkele meldingen van valpartijen vinden wij het belangrijk om jullie over het volgende te informeren.

Op de route in het Smaal ligt een plankenpad. Op een groot deel van de planken is geen kippengaas gemonteerd. Met regen worden deze planken glad, en alhoewel de delen zonder kippengaas nagenoeg rechtdoor lopen is een kleine stuurbeweging of remmen al voldoende om weg te glijden. Dit is inmiddels opgelost, we hebben het plankenpad verhardt met betongranulaat, dat geeft beter grip en droge voeten.

Op de route in het NoorderIJplas gebied ligt een steile afdaling met scherpe bocht naar rechts. Deze afdaling is een mooie uitdaging maar(!) “bezint eer ge begint”. Kies liever voor de chickenrun als je beginnend mountainbiker bent. Is de afdaling bij droog weer al lastig, na een flinke regenbui wordt de afdaling spekglad en zelfs voor ervaren mountainbikers een (leuke, vind ik) uitdaging. Als het mis gaat is er voldoende ruimte om rechtdoor te schieten. Toch ging het onlangs flink mis, een mountainbiker verloor de controle in de afdaling en omdat er onderaan de afdaling een kuil zat ging hij over de kop en rolde uiteindelijk met rug/nek tegen de routepaal. Inmiddels hebben wij de routepaal verzet en de kuil opgevuld. Verlies je de controle, denk dan aan je houding (gewicht naar achteren) en schiet rechtdoor. Pas dan wel op dat er geen koe loopt! Tja, het blijft een fantastisch spannende route, NIJP.

kuil opgevuld en routepaal naar rechts verplaatst

kuil opgevuld en routepaal naar rechts verplaatst

Tenslotte, blijf gevaarlijke situaties, omgewaaide bomen, etc. melden via info@twiskemountainbikeroutes.nl. We stellen dit zeer op prijs!