Voorjaarsonderhoud 2024

We zijn er allemaal een beetje down door, het blijft maar regenen. Het is nu mei en er staan nog steeds plassen op de grasweiden in het Twiske. Elk nadeel heeft echter ook zijn voordeel, je moet het alleen kunnen en willen zien. De overdadige regen leerde ons in ieder geval dat er ook op de Zanddijk een ingreep nodig was met granulaat. Rijsporen hebben we opgevuld en enkele delen van de route hebben een duurzaam laagje gekregen.

Op de foto’s hieronder een voorbeeld van het onderhoud. Deze bocht op de zanddijk stond in de winter flink onder water. Nu iets verhoogd en verduurzaamd met granulaat. Het is een mountainbikeroute dus om te voorkomen dat het lijkt op een wandelpad voegen we her en der breukstenen toe. Met de tijd komen die meer zichtbaar boven drijven voor de juiste mountainbike beleving.


Smaal versus Zanddijk

Uiteindelijk gebeurde er deze winter iets wat wij zelf voor onmogelijk hielden. De route in het Smaal was over het algemeen beter te fietsen dan de route op de Zanddijk. Na het onderhoud en de verbeteringen van de afgelopen maanden hopen en verwachten wij dat beide routes (nog) beter bestand zullen zijn tegen overdadige regen.

Overigens mogen wij in dit verhaal niet de inzet van de beheerder van het Twiske vergeten. Samen met de molenaar hebben zij alle zeilen bijgezet om het vele water uit de polder weg te pompen. De Twiskemolen heeft sinds oktober bijna continue gedraaid, op wind of anders op de electromotoren, en zonder deze inzet had het water meer dan 80cm hoger gestaan in het Twiske!!

Stikstofprobleem
Bramen en brandnetel, de ambassadeurs van het stikstofprobleem. Met name het snoeien van de bramen is een zware en lastige klus. Op ons verzoek heeft de beheerder met een kraan een flinke hap gehaald uit de bramenpopulatie op de track door het zogenaamde rietland. Het ziet er een beetje “kalig” uit en we zijn benieuwd wat er gaat groeien. Waarschijnlijk komt de braam weer terug, maar voorlopig hebben we er geen zorgen om.

Mountainbiken = zomersport??
Het antwoord zit in de naam van de sport, toch? Het is van oorsprong een bergsport en in de bergen ligt in de winter een pak sneeuw. Mountainbiken is dan niet mogelijk. Maar in Nederland hebben we geen bergen en is mountainbiken eigenlijk meer boscrossen. Dat zou wel het hele jaar door moeten kunnen, vinden velen. Daarnaast (en helaas) sluiten in de wintermaanden ook nog vele racefietsers aan.

Dat resulteert uiteindelijk in een grote belasting voor de mountainbikeroutes. Er is geen rustmoment waarop tracks op een natuurlijke wijze kunnen herstellen. In tegendeel, door bij nat weer door te fietsen wordt er juist meer schade toegebracht. In het Twiske proberen we de duurzaamheid te verbeteren met de halfverharder granulaat. Werkt goed maar het gaat wel ten koste van het natuurlijke karakter van de routes.

Afgelopen winter lijkt de natuur zelf met een oplossing te komen. Door de extreme regenval zijn veel mtb-routes in Nederland gewoon onbegaanbaar, et voilá, zo wordt mountainbiken ook in Nederland een zomersport.