Update over het onderhoud

Het voelt bijna ongepast om in deze tijd te neuzelen over het onderhoud van enkele kleine mtb-routes. Ik heb daarom in de keuken een bord opgezocht en houd dat nu voor mijn kop, dus hier komt het geneuzel….

Regulier onderhoud
We gaan dit jaar minder maaien, laten het groen dus iets hoger groeien. We hebben een nieuwe machine die het hoge groen beter aankan. Uiteraard staat het jullie vrij om daar een mening over te hebben, laat het ons weten via info@twmt.nl. Wat is het belang van het maaien? Het gaat ons niet om het gekriebel van plantjes langs je been, of jeuk door brandnetels! We maaien omwille van de teken. Bewegen door hoog gras verhoogt de kans dat je een teek meeneemt. Controleer je daarom altijd na afloop van een mtb-training of -tocht op teken. Meld het ons als je een teek oploopt in het Twiske, het kan dus te maken hebben met ons nieuwe maaibeleid dat we dan wellicht weer moeten aanpassen.

Herstel winterschade
We hopen dat de beheerder binnenkort tijd heeft om ons te helpen met het vervoeren van granulaat en grond. Hiermee willen wij dan een deel van de winterschade (gaten opvullen) herstellen. In principe een jaarlijks terugkerende éénmalige klus waar we graag hulp bij krijgen van enkele beulen. Mooie krachttraining, lekker scheppen en kruien voor jou, ik geef de instructie.

Onderhoud in coronatijd
De routes in het Twiske en NIJP bestaan voor een groot deel uit singletracks. Dus als we gaan maaien/snoeien is er geen ruimte om ons te passeren. Ga dit daarom a.u.b. niet proberen! Als we aan het werk zijn plaatsen we een waarschuwingsbord. Je kan en mag gewoon gebruik maken van de route, alleen stop (op gepaste afstand!) als je de vrijwilliger ziet. Roep of schreeuw iets (we dragen vaak gehoorbescherming!), dan maken wij plaats voor jou. Even jammer voor je record op strava, maar wel zo prettig voor de persoon die zijn vrije tijd opoffert om jou het sporten mogelijk te maken.

Kom helpen!
We willen het onderhoud anders aanpakken. Niet alleen minder maaien, maar ook meer samen met jullie. Dat was tot dit jaar een klein probleem omdat wij vooral door de weeks en overdag aan het onderhoud werkte. We gaan nu jullie proberen te mobiliseren door het onderhoud te plannen in de vroege avonduren, zeg van 19:00 tot max. 21:00 uur. Wij denken ook aan een vaste avond, bijv. de donderdagavond, eens in de 3-4 weken. De eerste klus is het herstel van de winterschade. Het maaien en snoeien volgt vanaf eind mei en loopt tot in oktober. Wat voor werk kun je verwachten? Het begint in mei met scheppen en kruien, dus niets als je rugklachten hebt. Vanaf eind mei gaat het met name om werken met de bosmaaier, motorheggenschaar, accuheggenschaar, maaimachine, kortom meestal krijg je iets in je handen geduwd dat herrie maakt.

Geef je op als vrijwilliger of doneer
Ik heb een vaste lijst personen die ik apart van dit bericht via de email informeer. Wil jij ook helpen, stuur dan een email naar info@twmt.nl. Wil je heel graag helpen maar heb je zo weinig tijd, prima hoor, maar denk dan eens aan doneren! Al de machines die we hebben kosten geld dus help je ons ook met wat doekoe. Hier vind je meer info over het donateurschap.

Tenslotte…de pandemie

In deze pandemie heeft Nederland gekozen voor een intelligente lockdown, dat past ons goed maar uiteraard kan het beter. En dan doel ik op de mate van intelligentie! Op de website van de vereniging MTB-Twiske staat een opsomming van hoe de fietser zich dient te gedragen. Lees het nog eens door en houd je hieraan. Verder las ik in de krant dat door de lockdown er meer mensen zijn gaan vissen. De wens om in de natuur te recreëren is blijkbaar toegenomen en naast het vissen lijkt ook het mountainbiken populair te zijn bij deze nieuwkomers. Uiteraard zijn zij van harte welkom en voor deze nieuwkomer heb ik een kleine intelligentietest, slechts twee keuzevraagjes, kijken of je de antwoorden goed hebt. Je kan er niets en toch weer heel veel mee winnen!

  1. Ik heb een nieuwe mountainbike gekocht, ik kan al fietsen, dus nu ben ik klaar om op één van de vaste mountainbikeroutes los te gaan?
  2. a) Tuurlijk, je kan al met losse handen fietsen dus wat valt er verder nog te leren.
   b) Stom, je had bij de fietsenzaak, waar je die mooie fiets hebt gekocht, een helm en handschoenen met flinke korting moeten bedingen.
   c) Ja hoor, jij bent er klaar voor, en wij, de ervaren mtb-ers, zijn er klaar mee. Wat verwacht je nu van ons als je ernstig valt? Moeten we dan de ambulance bellen of kruiwagen en schep halen en je omtoveren tot een vette roller?

  3. Ik fiets deze route voor het eerst, ik zag de track en ben er gelijk opgedoken. Ja, ik zie diverse routepalen maar verder geen pijlen?
  4. a) Gaat lekker, alleen jammer dat die route zo kut aangegeven staat!
   b) Oh wacht, misschien staan er wel pijlen op die palen maar rij ik de verkeerde kant op!
   c) Routepalen, ik zie helemaal niets alleen de eerste 3 meters van de track recht voor mij. Hoor ik daar nu iemand naar mij schreeuwen…??

  De juiste antwoorden zijn natuurlijk b, had je een ander antwoord dan had je beter een nieuwe hengel gekocht, vissen past je beter dan mountainbiken!