Twiske Mountainbike Team

Twiske Mountainbike Team is een trainingsgroep voor de (ver)gevorderde mountainbiker. Het doel is om met elkaar en van elkaar te leren. Er staat dus geen trainer voor de groep! Het gaat er niet om hoe snel je een rondje kan rijden, maar om “skills” zoals de manual, bunnyhop, pedalkick, wheelie, drop-off, jumps, endo, etc.

Wat we feitelijk gaan doen is rijtechnieken/skills (eindeloos) oefenen totdat het bijna vanzelf gaat (muscle memory). Meedoen heeft daarom alleen zin als je er niet tegenop ziet om soms wel maanden te oefenen op 1 skill, een goede manual bijvoorbeeld leer je nu eenmaal niet in 1 uur.

Geen trainer maar e-learning en afkijken mag!
Het helpt als je al (vaker) een clinic voor de gevorderde mountainbiker hebt gevolgd bij een van de bekende aanbieders. Verder gebruiken we instructievideo’s van o.a. het Engelse Global Mountain Network. Maar het belangrijkste blijft veel oefenen en elkaar helpen met tips en aanwijzingen. We proberen een tablet te regelen om tijdens de trainingen video’s te maken zodat je direct kan terugzien wat je goed en/of fout doet.

Wanneer en waar?

De trainingen starten in het voorjaar van 2023. Het plan is om 1x per maand zondagochtend op de zanddijk in het Twiske te trainen. Daarnaast gaan we gedurende de zomertijd een avond per week (of per 2 weken?) trainen op de pumptrack in Landsmeer.

Mee doen? Dit zijn de regels!

Het spreekt voor zich dat een helm en handschoenen verplicht zijn. Zorg daarnaast voor extra bescherming zoals scheen- en kniebeschermers. Een dropperpost is aan te raden en flatpedals zijn verplicht.
Er zijn geen kosten aan verbonden. De exacte invulling van de training moet nog vorm krijgen, maar in principe heb je veel vrijheid en bepaal je zelf wat je oefent, hoe lang, etc..

De basis
Je hebt een grote vrijheid in de keuze wat je wilt leren/oefenen, maar we hanteren wel een basis. En die bestaat uit:

  • een meer dan fatsoenlijke track stand,
  • weten hoe je een manual “doet” en het liefst al een beetje kunnen,
  • de beginselen van de bunny hop en in ieder geval al over iets kunnen hoppen.

Deze drie technieken zijn een vast onderdeel in de training. Gewoon eindeloos oefenen totdat het een automatisme wordt. Wellicht dat we in een later stadium bijvoorbeeld het springen over de tabletop toevoegen aan deze basis.

Naast deze basis kun je zelf bepalen wat je wilt leren. Ik vind alles leuk en kan het meeste ook wel een beetje en zal kijken waar de interesses liggen en hoe ik daar op kan inspelen qua oefeningen en oefenobjecten. Zoals eerder gemeld, we beginnen gewoon met de trainingsgroep en passen het programma al doende aan. Iedereen die mee doet heeft daarin een stem. Hieronder een korte video met enkele van de technieken die je kunt oefenen tijdens de training.