Teek

Elk jaar worden we, ook via deze website, gewaarschuwd voor de teek. Een abstract verhaal, tot dat het werkelijkheid wordt. In de bijna 15 jaren dat ik mij bezighoud met aanleg en onderhoud heb ik pas de laatste jaren last van tekenbeten. De teller staat op 6!
De kans dat een teek besmet is is klein en als je de teek binnen 24 uur verwijderd maakt dat de kans op overdracht van de besmetting nog kleiner. Maar klein is niet nul. Dat heb ik nu, helaas, zelf aan den lijve mogen ondervinden.

Mijn verhaal in het kort. Onderhoud in het Smaal, drie teken mee naar huis. Allen binnen 24 uur verwijderd maar een kleine 3 weken later het bekende bewijs van besmetting met Lyme, een rode plek/kring rond de beetplek.

Dat wordt 2 weken antibiotica slikken en in het vervolg nog beter opletten bij het onderhoud.

Er is op de website Tekenradar.nl veel informatie te vinden over de teek.

Tenslotte nog dit, ik heb de teken opgelopen bij onderhoud, niet bij het mountainbiken. Een van de doelen van het onderhoud is er voor te zorgen dat je niet door een wildernis van planten etc. hoeft te fietsen. Blote benen/armen en hoog en dicht gras/bloemen/struiken/etc. geeft juist een verhoogd risico dat jij een teek oploopt. Wij en alle onderhoudsteams in Nederland doen onze best maar kunnen nooit 100% voorkomen dat er stukken van een route verwilderen. Het is vrijwilligerswerk en er zijn landelijk gewoon te weinig vrijwilligers. Dus controleer je zelf altijd na een bezoek aan de natuur, vooral als je met blote benen/armen door dichte beplanting hebt gefietst (of gewandeld).