Technical Trail Features (TTF’s)

De laatste jaren  heeft de stichting, met financiële steun van o.a. vereniging MTB-Noordwest, vereniging MTB-Twiske, RebelMTB en donateurs, diverse hindernissen aangelegd op de Zanddijk en in NIJP. Of om het juiste jargon te hanteren, geen hindernissen maar “Technical Trail Features (TTF’s).

Het doel van TTF’s is om een route iets op te leuken, simpel. Mountainbiken is een technische sport, het gaat niet alleen om kracht en uithoudingsvermogen maar ook om technische rijvaardigheden zodat je onder moeilijke (buitenlandse) omstandigheden berg op en -af kan fietsen (ipv lopen).

Helaas krijg je deze vaardigheden niet gratis meegeleverd bij het aanschaffen van een mountainbike, je zal ze zelf moeten leren door (veel) te oefenen. Hulp vind je o.a. op het internet waar in video’s de diverse technieken uitstekend worden uitgelegd, een van mijn favoriete website is die van Global Mountain Bike Network (GMBN).

Geen TTF maar wel stenen! Inderdaad op de Zanddijk heb ik een aantal erosie gevoelige plekken (heuvel-af) “verhard” met breukstenen. Dat blijkt voor veel mountainbikers al boven hun limiet te liggen. Neem geen risico, volg de blauwe route en je komt bijna geen steen tegen

In zijn algemeenheid heb ik dus de TTF’s naast de routes aangelegd. De redenen hiervoor zijn de volgende:

  • het is mijn observatie dat meer dan 90% van mountainbikend Nederland eigenlijk het liefst hard (rechtdoor?) op een route fietst met niet al te veel vreemde elementen zoals puntige stenen en lastige boomwortels.
  • Bovenstaande observatie geeft aan dat de TTF’s eigenlijk alleen door een kleine groep wordt gebruikt. Overigens wel een groep die groeiende is, het trail en enduro rijden wordt populairder en steeds meer mountainbikers volgens clinics om de verschillende vaardigheden te leren.
  • Tenslotte. omdat TTF’s door een relatief kleine (maar groeiende) groep op hun werkelijke waarde worden geschat, heb ik er voor gekozen de TTF’s redelijk moeilijk te maken. Door de TTF’s moeilijk te maken hoop ik de zogn. “gelukzoekers” af te schrikken. Hiermee bedoel ik het type mountainbiker dat wel durft maar niet de skills heeft. Gouden regel: eerst de basistechniek volledig beheersen en dan van daaruit stapjes maken en je grens verleggen. Iets durven is mooi, maar iets beheersen is beter en houd je uit de ziekenboeg.

Dit najaar heb ik met toestemming van de beheerder op de Zanddijk 3 nieuwe TTF’s aangelegd. Het gaat om:

  • Een tabletop waar op beginnersniveau het springen geoefend kan worden.
  • Een drop off van rond de 100 cm hoogte met een tricky afsprong (svp links van de boom blijven!)
  • En een oefen opstelling voor de bunnyhop met drie hoogtes (30, 40 en 50cm), bedoeld voor de beginner die al iets, dat op een bunnyhop lijkt, kan maken en zich daarin verder wil trainen.

Attentie

Ik ben voornemens om een trainingsgroep op te starten voor de gevorderde mountainbikers die het leuk vinden om technieken als trackstand, manual, bunnyhop, endo, jumps etc. te oefenen en verder te perfectioneren. Let op, het wordt geen training onder leiding van, maar een training van een groep gelijkgestemden die samen met en van elkaar nieuwe technieken leren. Heb je interesse stuur dan een email naar info@twmt.nl

Nieuwe drop-off Zanddijk

Tabletop in aanleg