Strava, king of kluns

Competitie hoort bij sport, net als competitievervalsing. Vroeger deed je mee aan een wedstrijd om je te meten met anderen, en dan kom je er achter dat bij mountainbiken (en veldrijden) je startpositie een handicap kan zijn (behalve als je Matthieu vd Poel heet). Start je niet op de voorste 2 rijen dan verlies je veel tijd en energie om je naar voren te werken, de top drie zie je uiteindelijk alleen bij de finish.

Strava heeft dat “probleem” niet. Je fietst een wedstrijd, of “segment”, in je uppie en jij kiest de condities en het tijdstip. Ook bij Strava wil iedereen de beste zijn, winnen van al die anderen. Dat heet “KOM/QOM”, respectievelijk king of the mountain of queen of the mountain. Maar fietst elke King/Queen wel een juist en volledig segment?

Strava = grappig, “goed” voorbeeld doet volgen
De route op en rond de zanddijk is op Strava o.a. verdeeld in verschillende segmenten. Een pittig stuk met veel interval is te vinden als Segment Zanddijk deel 4. Pittig omdat je in dit segment 4x de zanddijk op fietst. De 4 klimmen zijn kort en steil en ook de afdalingen zijn kort, redelijk steil met vaak een scherpe bocht. Absoluut geen stuk met een relaxte flow, je moet kunnen sturen en het is werken voor elke meter.

Op Strava vind je een kaartje van het segment waaruit toch duidelijk blijkt dat het betreffende stuk van de route niet bepaald een rechte lijn is. Echter, vanwege de zwaarte heb ik op dit stuk ook een blauwe route aangelegd, speciaal voor kinderen en beginners, of zou ik moeten schrijven “speciaal voor wielrenners”?? Deze blauwe route loopt in een rechte lijn benedenlangs de zanddijk.

In ieder geval kan met zekerheid gesteld worden dat de maker van het segment de zwarte (moeilijke) route heeft gevolgd. Ik denk dat een tijd van rond de 1:25 min. een hele scherpe tijd is voor dit segment. De huidige King (of Kluns?) heeft een tijd van 49 sec. Grappig detail: als je deze King zijn trainingsactiviteiten van die dag bekijkt vind je een tijd van 1:40 min. voor dit segment, en ja hoor, bij die poging volgt hij wel de juiste route. Overigens een prima tijd voor de late herfst.

Tja, een KOM is blijkbaar voor velen een belangrijk levensdoel. Dus: goed voorbeeld doet volgen, met als resultaat dat, naar het zich laat aanzien, de volledige huidige top 100 van dit segment (deels) de kinderroute heeft gereden. Hoe rijmt dit feit met de vraag naar meer uitdaging in de mtb-routes?

Strava = niet zo grappig
Helaas zijn er fietsers voor wie Strava belangrijker lijkt dan het plezier van andere fietsers en recreanten. Op microniveau wordt er zodoende weleens (over en weer) wat geschreeuwd en gevloekt, op macroniveau leidt dit gedrag tot aanzienlijke imagoschade. Die imagoschade merk je vooral als je plannen hebt om ergens een vaste mtb-route aan te leggen, zeker in Noord en Zuid Holland. Denk maar aan de heisa rond Schoorl en het duinreservaat (maar ook bij onze plannen in Purmerend hadden we er last van).

Nabij het Twiske heb ik een gedoogroute aangelegd in een van de laatste ruigte gebieden van Amsterdam, de route NIJP. Geen vaste mountainbikeroute maar een uitgepijlde route waarbij ik gebruik heb gemaakt van een selectie van alle paden en tracks die er in dit gebied zijn (meestal oude motorcrosspaden). We delen deze paden met o.a. vogelaars, wandelaars, hondenbezitters, bramenplukker en een aantal Schotse Hooglanders.

Uiteraard hebben de Strava-junkies ook hier segmenten van gemaakt. Een segment valt op en is onder twee verschillende namen te vinden, nl.:

  1. Segment “Waterkantje”
  2. Segment “Koetjes koppen”

Het betreft de strook langs de plas. Het pad is hier half verhard en vlak, dus snel. Geen rechte strook, beetje meanderend en veel bramen en duindoorn, lastig om ver vooruit te kijken. Koetjes koppen, de grappig bedoelde naam zegt het al, er is altijd een kans dat de Hooglanders ergens op die strook staan. Overigens denk ik niet dat de bedenker van dit segment op de hoogte is van het feit dat er in NIJP twee jaar terug een Hooglander dood is aangetroffen en dat zijn dood mogelijk te maken heeft met schrikreactie en opjagen waarbij het dier is gevallen en zijn nek heeft gebroken!

Uit de Strava gegevens blijkt dat er snelheden richting de 40km/u worden gehaald, wat nu als er inderdaad Hooglanders staan? Of wandelaars, loslopende honden, etc.? Strava heeft het segment “Koetjes koppen” inmiddels als gevaarlijk gemarkeerd waardoor er geen ranking meer wordt bijgehouden. Het segment “Waterkantje” is feitelijk hetzelfde segment en wellicht is er iemand die meer verstand heeft van Strava dan ik, die er voor kan zorgen dat ook dit segment als gevaarlijk wordt gemarkeerd. Nog beter zou zijn als de makers deze segmenten verwijderen.

Ik heb het al genoemd, gedrag dat mede ingegeven wordt door Strava-verslaafdheid kan imagoschade geven. De kans op conflicten is het grootst in gebieden waar mountainbikers paden delen met andere recreanten. Voor NIJP geldt bovendien dat we geen conflicten, klachten of erger kunnen gebruiken omdat er een grote verandering op stapel staat, de gemeente wil er namelijk een stadspark van maken. Ik verwacht dat binnen twee jaar duidelijk wordt hoe dit park ingericht gaat worden. Mag de mtb-route blijven? Komt er een nieuwe route? Komt er wellicht een langere route?

Dus denk na waar je een segment aanmaakt, doe het bij voorkeur alleen op een vaste mountainbikeroute en liever niet in gebieden zoals NIJP (of het duinreservaat). Laat je verder niet gek maken, denk ook aan je eigen veiligheid. En tenslotte, ben je KOM of QOM, doneer dan minstens 10 euro voor het routeonderhoud want die hardwerkende vrijwilligers hebben immers jouw moment van eeuwige roem mogelijk gemaakt.

Strava, mea culpa
Ik heb zelf overigens ook een Strava account. Strava geeft namelijk interessante informatie, o.a. inzicht over het aantal gebruikers. Verder doe ik weinig met Strava maar toch heb ik 1 eigen segment aangemaakt:

5 rondjes mtb-route het Smaal

Het Smaal is mijn favoriete route van de drie. Wil je hier hard gaan dan komt het vooral aan op stuurmanskunst. En daarin kan ik mij nog wel meten met de fittere en explosievere jeugd. Op dit moment heb ik de tweede tijd, gereden op 55 jarige leeftijd. De tijd van Sander lijkt mij moeilijk te verslaan, maar probeer het gerust. Doe wel voorzichtig en wees allert want in 5 ronden steek je meer dan 60 keer een wandelpad over en 9 keer de doorgaande weg, even inhouden kost je slechts een paar seconden.