Stormschade MTB-routes = opgeruimd

Inmiddels schijnt de zon weer volop en hebben we een onstuimige periode achter de rug. Diverse dagen met veel wind en regen hebben met name op de zanddijk tot veel schade geleid. Inmiddels zijn alle omgewaaide bomen opgeruimd. Er is nog wel wat “spoelschade”, d.w.z. door de stortbuien spoelt grond, zand en zelfs betongranulaat van boven naar beneden. Dit heeft tot gevolg dat er op sommige, laag gelegen, stukken, en met name in enkele bochten, een flinke laag zand is afgezet. Zolang dit zand nat is voelt het stevig aan, maar na een droge periode zal dit zand heel mul en los worden. Zoals geschreven, ligt dit spoelzand vooral in enkele bochten, dus pas op. We gaan de spoelschade nog opruimen en o.a. op de rockgarden herstellen.

Origineel bericht:
Terwijl Rutte rommelt met klimaatcijfers, heeft het de afgelopen dagen ook gerommeld in het Twiske. Onweer, veel regen en harde windstoten, vooral die laatsten zorgen altijd voor schade. Op dit moment is de route op de zanddijk afgesloten, er valt gewoon niet te fietsen! Er zijn bomen omgewaaid, maar er liggen vooral overal heel veel takken, groot en klein en sommige hangen nog half aan de boom.
Overigens vermoed ik dat alle mtb-routes in Nederland dezelfde “problemen’ zullen hebben.

De beheerder en wij gaan morgen beginnen met opruimen op de zanddijk. Hoe de route in het Smaal en NIJP er bij ligt weet ik (nog) niet, gaan we uitzoeken. Voor dit weekend wordt het waarschijnlijk fietsen op de weg! Of help even mee met opruimen! Hieronder een sfeerimpressie.