Gezond en Sportief 2019!

We sluiten het jaar af en kijken even terug en vooruit. Maar laten we beginnen met al de gebruikers van de door ons aangelegde en onderhouden mtb-routes een gezond en sportief 2019 te wensen.

Wat hebben we in 2018, naast het reguliere maaiwerk en het opvullen van konijnengaten, gedaan? Veel!

 • We hebben in Landsmeer een pumptrack aangelegd.
 • We hebben de route in het Smaal aangepakt en grote delen verbeterd met betongranulaat.
 • We hebben erosie gevoelige stukken van de route op de Zanddijk aangepakt.
 • En eind december hebben we de rockgarden in NIJP verbeterd! De stenen liggen prima, maar de tussenliggende tracks werden na (een beetje) regen nogal glibberig. Jammer, want dat beperkte de gebruiksmogelijkheden. Nu hebben we een groot deel van de tracks verbeterd met betongranulaat, dus is er ook bij/na regen voldoende grip.

Het mag wat kosten en daarom een groot dankjewel aan onze “financiers”. De gemeente Landsmeer, de vereniging MTB-Twiske, het recreatieschap Twiske-Waterland, Rebel MTB, fietsclub de Trappist en tenslotte een mooi aantal individuele mountainbikers en vriendenteams die ons met een donatie hebben ondersteund. Nogmaals dank jullie wel!

Het is wellicht nauwelijks te bevatten, maar al het werk wordt grotendeels bedacht, aangestuurd en uitgevoerd door twee vrijwilligers, “akela” Marc en “welp” Frank. Voor uw beeldvorming, Marc en Frank zijn samen goed voor 125 levensjaren, de uiterste houdbaarheidsdatum komt in zicht. Gelukkig hebben zij de ruim 130 ton betongranulaat in 2018 niet volledig met schep en kruiwagen hoeven te verwerken. Er was geld voor steun van loonbedrijf Groeneveld uit Oostzaan, loonbedrijf Haitsma uit Den Ilp en loonbedrijf Lust uit Oostzaan. Naast de loonbedrijven konden we ook altijd rekenen op hulp en advies van de beheerder van het Twiske. Bedankt allen, het was prettig samenwerken!

Laatste daad in 2018, de verbindingstrack in de slangentuin van de route NIJP verduurzaamd met een laagje betongranulaat.

Wat gaat we in 2019 doen?

  • We gaan nog enkele plekken (150-200 meter in lengte) van de route in het Smaal verbeteren met betongranulaat.
  • We gaan de routepalen in het Smaal vervangen door palen van gerecycled kunststof en we gaan de palen nummeren zodat het eenvoudiger wordt om bijv. de lokatie van een omgewaaide boom door te geven.
  • We gaan onderhoud plegen aan de pumptrack. Het afgelopen jaar hebben we diverse manieren uitgeprobeerd om de track minder slijtage gevoelig te maken en we denken een goede manier gevonden te hebben.
  • Wishful thinking vooralsnog, maar we hopen in 2019 een stap voorwaarts te maken met onze plannen voor een vaste mtb-route in Purmerend.

Naast deze grote klussen blijven we natuurlijk ook in 2019 het reguliere maaiwerk doen en hoeven we ons, mede dankzij familie Konijn, eigenlijk nooit echt te vervelen. Er is altijd wel wat te doen. Steun ons in 2019 en wordt donateur, meer geld is beter onderhoud!

Een nieuw jaar kan niet zonder goede voornemens
En dan heb ik het over jullie goede voornemens, de onze heb je namelijk al kunnen lezen. 😉
Naast je geijkte goede voornemens (die zeker belangrijk zijn!), denk ook eens aan trailrespect. Trailrespect is een relatief nieuw begrip voor mountainbikend Nederland en dat begint bij het respecteren van het idee achter een vaste route. Dat idee is heel simpel, de eigenaar van een natuurgebied, bos, etc. heeft toestemming gegeven om op een vaststaande route/track te mogen mountainbiken. Respecteer dat, blijf op de route, rij in het spoor, rij niet tegen de route in, maak een spoor niet onnodig breder en maak vooral geen shortcuts of nieuwe sporen. Naast het respecteren van onze gastheer is het ook prettig om respect te tonen richting de vrijwilligers die de route onderhouden. Sla na flinke regen een keertje over of train op de weg. Kan je dat echt niet opbrengen en/of vind je modder de ultieme uitdaging? Blijf dan op zijn minst in het midden van de track rijden, dus door de blub. Ga vooral geen ontwijkend gedrag vertonen want je ploegt onze geliefde singletracks om tot brede moddersporen die de vrijwilligers uiteindelijk weer veel herstelwerk geven. Dank alvast en graag tot ziens op de tracks in 2019!

We hebben een nieuwe lijn toegevoegd aan de slangentuin, je kan nu met een leuke aanloop van de hoge drop off jumpen!