Sloop “oude” plankenpad

De route in ’t Smaal (nabij Oostzaan) kent sinds het voorjaar 2014 een plankenpad. Met dit pad werd een laag en nat deel van de route overbrugd. Het aanleggen was een flinke klus en eigenlijk wisten we toen al dat het pad geen lang leven beschoren zou zijn. ’t Smaal lijkt op sommige plekken wel een tropisch regenwoud en het gebruikte hout was niet bestand tegen het vochtige klimaat. De onderbouw begon op verschillende plekken door houtrot in te zakken en daarom hebben wij besloten om het pad te vervangen.

Vorige week zijn we begonnen met het afbreken (slopen) van het pad en hebben we een klein stuk opnieuw aangelegd als eerste proef. Dit keer met een hardhouten onderbouw, hout dat we krijgen van onze sponsor Sneek Hout / Parket Direct uit Den Ilp. Ook hebben we in OpdenVelde Groep een sponsor gevonden voor de rvs schroeven, daar zijn we heel erg blij mee omdat het een flinke financiële besparing geeft!

Inmiddels hebben we het volledige pad gesloopt en wat we daarbij aantroffen geeft ons een idee hoe we nu het beste verder kunnen gaan. In het kort kiezen we voor een eenvoudige opzet, snel, goedkoop en simpel te vervangen. Dat laatste zien wij als belangrijk omdat het slopen van het oude pad ons ruim 20 uur van onze vrije tijd heeft gekost en omdat wij denken dat hoe we het pad ook aanleggen, het nooit lang (= plus 5 jaar) zal houden.

Het sloopwerk geeft altijd wat rommel, er ligt her en der hout met scherpe schroeven. Het pad is daarom absoluut niet geschikt om te fietsen en/of om (met de hond) te wandelen. Voor de mountainbikers hebben we een off-road omleiding gemaakt. Op de foto’s (klik op de foto voor een vergroting) kan je zien dat je niet langer rechtdoor kan maar dat je linksaf moet (foto links), vervolgens ga je rechtsaf langs de sloot (foto midden) om bijna aan het eind van de sloot (foto rechts) rechtsaf te gaan waar je weer aansluit op de reguliere route. De omleiding is nog wat modderig en ruig, maar dat wordt vanzelf beter naarmate er vaker gefietst wordt.

omleidingsmaal01omleidingSmaal02omleidingSmaal03

Probeer niet de route op dit punt te volgen, geef ons de tijd om het pad in alle rust opnieuw op te bouwen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig om de grond te egaliseren, daar kunnen we geen bandensporen bij gebruiken. Even geduld, we hopen begin november klaar te zijn. Bezoek regelmatig de website om op de hoogte te blijven.