Update! Rondje Zanddijk zonder stenen

De laatste jaren heb ik erosie gevoelige delen van de Zanddijk-route verduurzaamd met breukstenen. Dat werkt heel aardig, en het maakt de route niet alleen erosie-bestendig maar ook een stukje uitdagender.

Niet tot ieders tevredenheid, ik heb toch wel wat reacties gekregen of dat nou moet, die stenen. Tijdens onderhoud valt het op en ook aan de remsporen valt het op. Mountainbikend Nederland heeft schrik van stenen! Liever niet recht er overheen (wat vaak toch echt het eenvoudigst is) maar moeilijk doen, de randjes opzoeken, overal waar toch vooral geen steen ligt. Uiteraard gaat deze angst gepaard met een blokkerende achterrem.

Tijd dus om in actie te komen. De routes in het Twiske zijn immers voor iedereen, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. Het plan is om jullie voortaan de keuze te geven bij twee berg-afjes! Waar ga jij voor? Een paar lekkere stenen of liever geen stenen.

De eerste aanpassing is bij de berg-af nabij de trap. Je maakt nu bovenaan de keuze tussen blauwe route (makkelijk) of zwarte route (iets minder makkelijk). Het blauwe spoor is zonder stenen, laat maar rollen die fiets alleen moet je beneden nog wel iets naar links sturen anders rij je tegen een boom aan.

Update 10 november!

De tweede aanpassing betreft de lastige afdaling met onderaan een scherpe bocht naar links. Ook hier veel randjes opzoekers en blokkerende achterremmen. Eerder deze maand heb ik er een extra rij stenen bij gelegd, naar mijn mening maakt dat deze afdaling een stuk eenvoudiger. Voor de personen met een stenen-manie, maar ook voor de dames en heren op de cyclocrosser, is er met toestemming van de beheerder een nieuw pad naar beneden aangelegd. Door voor deze track te kiezen omzeil je een heleboel stenen! Een afdaling zonder stenen, dat zal wel een makkie zijn? Valt mee of tegen, de afdaling is namelijk best steil. Belangrijkste nu is dat er een mooi spoor gereden (of meer waarschijnlijk: gegleden) wordt want de grond is er nog vrij zacht (flinke laag humus).

Vier foto’s, 2-dimensionaal dus niet echt duidelijk. Ga zelf maar kijken en maak je keuze.

De keuze is reuze, blauw is makkelijk, zwart iets minder.

 

Je kiest voor blauw? Laat maar rollen alleen wel naar links sturen en niet rechtdoor tegen de boom.

 

Direct naast de rockgarden stenenvrij de zanddijk af