Rockgarden nieuws

De rockgardens in het Twiske liggen er nu bijna 1 jaar, tijd voor een update en een waarschuwing.

In Nederland kennen we weinig mountainbikeroutes die door bergachtig gebied gaan. Het is zand of klei en hier en daar wat veen. Voor het “echte” werk moeten we de grens over, bijv. naar Duitsland of Wallonië. Om in het buitenland een beetje beslagen ten ijs te komen zijn de laatste jaren veel mtb-routes in Nederland uitgebreid met rockgardens. Je kan zodoende overal in Nederland oefenen op dat wat je in het buitenland tegenkomt.

Dus, de rockgardens in het Twiske zijn aangelegd als oefenobject. Makkelijk zijn de rockgardens in het Twiske niet, 1 is er zelfs redelijk extreem. Heb je geen of onvoldoende ervaring dan is het raadzaam om eerst een of enkele clinics te volgen, of wordt lid van een mountainbikevereniging waar ze trainingen geven.

Helaas blijkt uit de slijtage dat de rockgardens niet altijd correct gebruikt worden. En dat is jammer want het principe is heel simpel, je moet over de stenen rijden, dat is de uitdaging, dat is de oefening. Naast de stenen rijden is wellicht geruststellend, maar je mist het doel.

Op zich is dit ontwijkend gedrag geen punt. Toch heb ik ingegrepen bij de extreme rockgarden naast de trap. Het ontwijkende gedrag heeft hier voor een spoor naast de rockgarden gezorgd waar bij harde regen veel erosie ontstaat. Hieronder vind je een serie foto’s van de begin situatie tot de eerste ingrepen die ik heb gedaan. Uiteindelijk hoop ik het ontwijkende gedrag op deze wijze te ontmoedigen. Ik heb voor deze ingreep ook een tweede reden. Deze stenen afdaling is behoorlijk risicovol! Iets durven is mooi, maar iets beheersen is beter. Begin daarom alleen aan deze rockgarden als je een serieus goede rijtechniek hebt.

RG2018-02

RG2018-3

RG2018-1