Project Gijs: Rockgardens NoorderIJplas

“Leuk rondje hoor, maar kan het niet wat spannender?” Tuurlijk, geen probleem! Dus leg je in het Twiske een rockgarden aan, naast de trap, redelijk steil naar beneden met flinke puntige stenen, loopt het de heren en dames dun door de spandex wielerbroek. Tijd dus voor een volgende stap, de oefentuin.

Google maar liever niet op “oefentuin” want je komt bij sites over fysiotherapie en revalidatie, en dat is niet de link die ik nu wil maken. Nee, het gaat in dit bericht om een serie oefenobjecten die onder supervisie van stagiaire Gijs in het NoorderIJplas gebied zijn aangelegd. Project Gijs is tot stand gekomen na samenwerking van de gemeente Amsterdam met onze stichting. Voor de aanleg hebben we financiële steun gekregen van vereniging MTB-Noordwest zodat we Loonbedrijf R. Groeneveld konden inhuren.

Dit mooie project begint met een stapel stenen waarvan een deel gereserveerd is voor de aanleg van een rockgarden. Flinke stenen met een gewicht van tussen de 300 en 900 kg.

G15

De volgende stap is overleg tussen Gijs, Jeroen (de beheerder van het gebied) en Marc (stichting TMR). Er wordt een locatie gevonden en ideeën uitgewisseld. Gijs maakt vervolgens een plan voor de inrichting van de locatie. De beheerder zorgt voor een kraan en Roy Groeneveld wordt ingehuurd om met een shovel de stenen naar de locatie te vervoeren.

Op vrijdag 7 april wordt het plan van Gijs uitgevoerd en de maandag daarop verder afgewerkt. Dit alles resulteert uiteindelijk in dat wat ik een oefentuin noem. Het ligt apart maar direct naast de bestaande route en is dus eenvoudig te vinden. Je kan de oefentuin integreren in je rondje en kiezen uit verschillende lijnen. De locatie is echter ook, en wellicht vooral, geschikt als trainingslocatie, waar je, het liefst onder begeleiding, kan oefenen op de vele mogelijkheden die de oefentuin biedt.

Wat vind je er zoal?

  • een drop-off van zo’n 50 cm
  • een drop-off van zo’n 80 cm die met een aanloop ook als springschans kan worden gebruikt. In dit laatste geval wel graag eerst een door je ouders ondertekent attest overhandigen waarin je ouders toestemming geven.
  • een knuppelpad
  • een skinny (die overigens niet al te skinny is)
  • ik ben de tel kwijt geraakt, maar volgens mij zijn er 6 of 7 rockgarden secties met een verschillende moeilijkheidsgraad. De secties zijn aan elkaar (moeilijk) en los van elkaar (makkelijker) te fietsen.

De oefentuin biedt de mogelijkheid om bepaalde hindernissen die je in het mountainbiken kan tegenkomen te oefenen. Heb je geen of weinig ervaring volg dan een training of clinic zodat je onder begeleiding van een deskundige trainer de juiste techniek leert. Naar mijn verwachting en inschatting biedt de oefentuin goede mogelijkheden om vertrouwt te raken met het correct en veilig afdalen van een rockgarden. Dus eerst oefenen in het NoorderIJplas gebied en dan pas, met een glimlach en schone broek, de extreme rockgarden in het Twiske af.

Fotocollage (klik op de thumbnail voor een groter exemplaar). De eerste vier foto’s geven een beeld van de aanleg. Roy Groeneveld levert de stenen aan die vervolgens met de kraan op hun plek worden gelegd. Dat laatste bleek overigens nog best een gepuzzel en gedoe. Vervolgens zie je foto’s van de drop-off, de verschillende rockgarden secties, het knuppelpad en de skinny. Naast de skinny ligt de tweede drop off die best diep is!

G11 G12 G13 G14G4

 

 

 

G10 G9 G8 G7 G5 G2 G6

 

 

 

Attentie!! De locatie moet nog in- en aangereden worden, dat maakt alles de eerste tijd net even moeilijker dus wees extra voorzichtig