Plankenpad Smaal is klaar!

Sinds vrijdag 21 oktober is de omleiding in het Smaal opgeheven, de route is weer helemaal te fietsen. Het oude plankenpad is gesloopt en vervangen door een nieuw. We hebben het deze keer iets anders aangepakt, lees verder!

Het oude plankenpad was geheel verhoogd en slingerde eerst om wat bomen voor dat de lange bocht werd ingezet, en de lange bocht liep af, de verkeerde kant op.

Bij de aanleg van het nieuwe plankenpad hebben we een boompje omgezaagd en zijn enkele krappe bochten er uit gehaald. Verder is alleen de lange bocht verhoogd aangelegd! De lange bocht heeft nu een milde komvorm en heeft een “zwevende” contructie. De onderbouw is niet met bouten of schroeven aan elkaar bevestigd maar is als een soort meccano los op elkaar gelegd. Alleen het plankendek is geschroefd. Zo heeft de constructie ruimte om nog wat te bewegen, straks als de grond door de regen verzadigd is.
We zullen het zien en maken het dan vanzelf mee….

Let op, alleen de lange bocht is bekleed met kippengaas. Houd dus rekening met gladheid bij natte omstandigheden, rol over het pad met een constante rustige snelheid en voorkom remmen.

Even herhalen, alleen de lange bocht is nog verhoogd aangelegd!? De rest (55 meter in lengte) opnieuw verhoogd aanleggen zagen wij niet zitten. We hebben bewust gezocht naar en gekozen voor een sterk vereenvoudigde aanleg. Immers, alleen het slopen van het oude plankenpad was al meer dan 25 uur werk. Geïnspireerd door de schapenhekjes hebben we gekozen voor een plankenpad op rol.

Huh, plankenpad op rol??

We hebben eerst de grond geëgaliseerd en vervolgens de planken op gerecyclede autogordel vastgeniet en als een plankenpad op rol op zijn plek uitgerold. Dit is een tijdelijke oplossing, gelet op het vochtige klimaat in vooral dit deel van het Smaal zullen de onbehandelde planken (3cm dik, dat wel!) snel ten prooi vallen aan allerhande torren, wormen, schimmels, zwammen en paddenstoelen. M.b.t. de zwammen en paddenstoelen overigens de volgende opmerking, pas goed op want er lopen geregeld zwammen- en paddenstoelen-enthousiastelingen rond in het Smaal en uiteraard vindt je de mooiste en zeldzaamste zwammen en paddenstoelen langs de mountainbikeroute. Heb een beetje clementie met deze personen, ze hebben alleen oog voor vliegenzwammen etc. en letten dus totaal niet op.

Al met al was het weer een hele klus en ook dit pad zal geen lang leven beschoren zijn, vrezen wij (helaas). Ondanks dat we nu voor de onderbouw konden beschikken over (europees) hardhout. We wachten eerst de komende maanden af en zullen goed in de gaten houden hoe het pad zich houdt. Nieuwe ideeën heb ik al, maar die kosten geld, dus denk er ook eens aan om donateur te worden!

Tenslotte eindigen we met een groot dankjewel richting de sponsoren die het nieuwe pad mogelijk hebben gemaakt. Bezoek eens hun website (klik op de link) en leer ze beter kennen, het gaat hier om: Sneek Hout, Op den Velde Industrie, Berkhout Automatisering en natuurlijk kunnen we altijd rekenen op de hulp van de beheerder van het recreatieschap! Heel hartelijk bedankt!

Hieronder een fotocollage, klik op de thumbnail voor een groter exemplaar.
Wat zie je? Eerste 4 foto’s is de opbouw van de lange bocht, daarna 3 foto’s van het plankenpad op rol, vervolgens 2 foto’s van het eind resultaat gevolgd door een foto van het afstapje aan het eind van de lange bocht. Op de laatste foto zie je het oude plankenpad in vergane glorie.

pp05pp04pp06pp07pp08pp09pp10pp12pp13pp11pp14