Onderhoud pumptrack Landsmeer

Afgelopen week hebben we de pumptrack in Landsmeer onder handen genomen. De pumptrack is opgebouwd uit betongranulaat afgewerkt met een laag gralux van 5-8 cm dikte. Maar wat is gralux eigenlijk?

Gralux is vermalen Dolomieten steen, oker kleurig en leemhoudend met een korrelgrootte variëren van 0 tot 10 mm. Met de juiste toevoeging van water en aangetrilt met een trilplaat ontstaat een stevige verbinding, het gralux voelt aan als beton. Maar de verbinding is niet blijvend, zoals bij beton. Na toevoeging van (veel) water (of regen) wordt het gralux weer zacht.

Al met al een mooi product met prima eigenschappen, maar ook met wat nadelen voor een pumptrack. Met name in de kombochten laat het gralux los, niet in grote mate maar over de duur van enkele droge weken meer dan voldoende om de pumptrack slipperig te maken. En vallen op de pumptrack is geen feestje!

Vorig jaar hebben we getest hoe we het afkalven van het gralux kunnen verminderen. Op basis van deze testen hebben wij nu alle bochten bewerkt met een mengsel van water, gralux en cement. Voorlopig een (dunne) laag, mogelijk zijn meerdere lagen nodig om het gewenste effect te krijgen. Het resultaat ziet er veel belovend uit, het is nu aan jullie om de houdbaarheid te testen. Let wel, we hebben alleen de bochten bewerkt! En met of zonder bewerking, vallen op de pumptrack blijft een feestje dat je liever overslaat.

Een laag gralux met cement aangebracht, het okergeel neigt nu naar cementgeel (of -grijs…)