Onderhoud pumptrack Landsmeer

Naast het opruimen van de stormschade op de mtb-routes hebben we ook nog tijd gevonden om de pumptrack op te knappen. Dat was nodig omdat de laag gralux op (de toppen van) de “rollers” was afgesleten en daardoor werd de onderlaag van betongranulaat zichtbaar.
Een foto van het eindresultaat om het duidelijk te maken.

Naast het opknappen van de pumptrack hebben we ook het informatiebord vernieuwd. We zijn benieuwd hoe lang het bord “heel” blijft (we hopen jaren maar verwachten 3 maanden max). Hieronder twee foto’s, van oud naar nieuw.

Ga mee met de tijd en leer “pompen”.
De pumptrack is voor veel mountainbikers nog een onbekende. Jammer want het is een belangrijke oefening voor het “moderne” mountainbiken. Hieronder vind je een video van GMBN waarin het belang wordt uitgelegd. In het kort, met name de neerwaartse beweging met de benen (kniebuiging) is iets wat terugkomt bij veel (alle?) moderne technieken zoals de manual, bunnyhop en het springen.

Deze oude man vergelijk de beenbeweging met de kikkersprong die we vaak moesten doen tijdens gym, 40-50 jaar geleden. En dat verklaart wellicht ook waarom niet zo veel mountainbikers zich wagen aan de pumptrack. Het is fysiek slopend, 3 rondjes en ik sta geparkeerd. Vaker doen is de enige remedie, meer kracht, meer uithoudingsvermogen, betere techniek, dan wordt het ook leuker want meer snelheid. Overigens werkt de geometrie van de moderne mountainbikes niet mee. De huidige langere wielbasis vraagt eigenlijk om rollers met meer onderlinge afstand. Dat maakt de pumptrack in Landsmeer iets moeilijker, de één ziet dat als een uitdaging en de ander als excuus.