Onderhoud april-mei 2022

Na het herstellen van de winterschade tijdens het voorjaarsonderhoud, probeer ik elke week minimaal 1 ochtend wat aan het onderhoud te doen. Geen grote klussen, maar er is altijd wel iets te doen.

Smaal
In het Smaal heb ik in april de laatste gaten opgevuld met grond of granulaat. Door het droge weer ligt de route er al weken prima bij. Dankzij de forse regenbuien van afgelopen week heb ik toch nog wat slechte plekken kunnen traceren. Die zijn de komende weken aan de beurt.

Wordt er nog gemaaid? Dat is een klus die sinds vorig jaar door de beheerder wordt uitgevoerd, zowel in het Smaal als grote delen van de Zanddijk-route. Het groen staat her en der al aardig hoog en dicht op de tracks. De beheerder is op de hoogte en het maaien wordt ingepland. We willen overigens minder vaak en minder rigoureus gaan maaien. De plantjes en bloemen zorgen voor meer insecten en dat geeft weer meer vogels etc.. Check jezelf op teken bij thuiskomst, dat geldt overigens voor het mountainbiken op alle routes in binnen- en buitenland.

Zanddijk
Op de zanddijk heb ik diverse aanpassingen en verbeteringen gedaan aan de rockgardens. Met name de uphill rockgardens, die waren op enkele plekken door slijtage erg moeilijk geworden. Zwaar werk, slepen met stenen en werken met beton om de slijtage in te dammen.

Kombochten wil ik het niet noemen maar er zijn een drietal bochten na een afdaling waar een kleine verhoging is aangebracht zodat je met een hogere snelheid de afdaling en bocht kan nemen. Deze verhogingen heb ik verstevigd en opgehoogd, de mannen en vrouwen met “ballen” kunnen hier weer vollebak naar benee.

Kombocht verhoogd en verstevigd

De trap is een populaire hindernis om van af te fietsen. Links van de trap ligt een rockgarden en rechts van de trap is bedoeld als een strook groen. Het is niet de bedoeling om hier met de mtb naar beneden (of omhoog) te fietsen.

Situatie 2021, kale boel, erosie gevoelig

Hierboven zie je een foto van de situatie in voorjaar 2021. Een kale boel, kapot gereden door jullie! Vorig jaar ben ik begonnen met een poging om de strook weer groen te krijgen. Dit voorjaar heb ik de gaten opgevuld met aarde en gras ingezaaid. Door het droge weer twee keer in de week naar het Twiske om met de gieter mijn nieuwe gras water te geven. Kortom, een hoop werk en goedkoop is het ook niet, maar het begint weer aardig groen te worden. Ga hier a.u.b. niet met de fiets naar beneden! Of je pakt de trap of je pakt de rockgarden.

Situatie eind mei 2022

Stenen op de Zanddijk
Ik krijg af en toe de vraag of die stenen uit de route gehaald kunnen worden. Ik toon natuurlijk alle begrip maar aan dit soort verzoeken werk ik niet mee. Mountainbiken is een technische sport. We passen de route niet aan aan jouw vaardigheden, het is de bedoeling dat jij je vaardigheden oefent en verbetert. Hoe dan? De vereniging MTB-Twiske biedt jullie die mogelijkheid en er is nog plek voor enkele nieuwe leden die mee willen doen aan de training op zaterdagochtend. Leuk om te doen, je leert de juiste techniek en je verlegt je grenzen op een verantwoorde manier. Fijne bijkomstigheid voor het beheer en onderhoud, mtb-ers met een goede rijtechniek veroorzaken veel minder slijtage aan de tracks en bovendien gaan ze minder vaak op hun bakkes.

Even zeuren
Helaas moet ik regelmatig aanpassingen uitvoeren omdat er mtb-ers zijn die afsnijden, moeilijke stukken proberen te omzeilen of zelf iets willen “maken”. Dat is niet de bedoeling en wordt absoluut niet op prijs gesteld, niet door mij en niet door de beheerder. Een voorbeeld is al genoemd, rechts naast de trap gaan we niet meer naar beneden. Ik zoek manieren om jullie op een vriendelijke edoch dwingende wijze op het juiste pad te houden. Je hebt ze wellicht al gezien, obstakels in de vorm van kleine boomstammen rechtop in de grond, hieronder een foto. Andere optie die ik toepas is het gebruik van bramen. Op de plekken waar ze in de weg staan snoei ik ze en het snoeiafval leg ik dan als obstakel op plekken waar de niet luisterende leden van de goegemeente plekken betreden die niet voor het mtb-en bestemd zijn.

De boomstammen betekenen: dit is geen mtb-track, dus hier niet mtb-en svp!

Tot zover deze update, vragen en/of opmerkingen naar info@twmr.nl.