Nu even niet….update 2

Update 24 februari 2020:
Na opnieuw een storm en veel regen herhaal ik het verzoek om de routes in het Twiske en NIJP te mijden. Onder de huidige omstandigheden toch door blijven fietsen geeft onevenredig veel schade. De weersverwachting is niet goed, het blijft onstuimig en veel regenen. In NIJP staat rond de skinny meer dan een halve meter water! Op de zanddijk kan het water slecht weg op de heuvel die aan het fietspad ligt en ook het pad door het rietland heeft veel te lijden onder de vele regen. In het Smaal staan diverse bomen en takken gevaarlijk langs of over de route en ook hier staan grote delen van de route onder water. Voorlopig komt er geen verbetering in deze situatie, we hebben minstens een week mooi en droog weer nodig. Mijdt daarom de mtb-routes, ga trainen op de weg. Deze situatie geldt overigens voor bijna alle vaste mtb-routes in het land. Begrijp dat een paar uurtjes zon niet betekent dat de routes er toch rijdbaar bij liggen, we hebben echt een week droog weer nodig. Het Smaal is ronduit gevaarlijk vanwege de bomen en takken die (half) omgewaaid zijn, de beheerder en ik zullen pas na een ruime droge periode de schade opnemen en beginnen met opruimen!

Update 17 februari 2020:
Na storm Dennis zijn er opnieuw diverse bomen omgewaaid in het Smaal. De bomen hangen in andere bomen, over of vlak naast de route. Op enkele plekken “kreunen” de bomen vervaarlijk, daarom herhaal ik het advies om de route in het Smaal voorlopig niet te fietsen. Het spreekt voor zich dat degenen die de route onder de huidige condities blijven gebruiken zelf verantwoordelijk zijn voor als een boom of tak op hen valt.

Originele bericht:
De ene storm is voorbij en een nieuwe is in aantocht. De schade in het Smaal is aanzienlijk, het grondwater staat hoog, de bomen zijn dun en lang, wortelen niet zo diep, dus vallen ze om bij bosjes.
De beheerder is volop aan het werk in het Smaal om de meest urgente bomen op te ruimen. Ik hoop niet dat ze volgende week weer van vooraf aan kunnen beginnen.

Wat betekent dit alles voor de mountainbikeroute in het Smaal? Door de vele regen is het er sowieso kletsnat, er hangen nog wat bomen half in anderen en er liggen veel (kleine) takken op de route. Komend weekend wordt er opnieuw onstuimig weer voorspeld, daarom het dringende verzoek om de route in het Smaal te mijden c.q. met rust te laten. Dit advies geldt in ieder geval voor de rest van de maand februari!

Doe je training maar op de weg, werk aan je basisconditie. Ik hoop op een mooi begin van maart, een droge week waarbij de bomen en struiken weer water gaan opnemen. Pas dan zal de route in het Smaal snel verbeteren. Groot onderhoud staat ook gepland in de maand maart, wil je helpen stuur dan een email naar info@twiskemountainbikeroutes.nl.