NoorderIJplas

Met toestemming van de gemeente Amsterdam hebben wij eind 2014 een mountainbikeroute uitgezet in het NoorderIJplas gebied. Er zijn twee belangrijke zaken die elke mountainbiker over dit gebied en de route aldaar moet weten.

  1. Het gebied heeft twee eigenaren, het stuk waar de route is uitgezet is omheind en eigendom van de gemeente Amsterdam. In dit deelgebied lopen 6-8 Schotse Hooglanders, benaderen en passeren doe je met beleid! De route is niet eenvoudig te vinden, om jullie een beetje te helpen hebben wij op het snelfietspad van Amsterdam naar Zaandam, ter hoogte van de ingang, het bloso-teken geverfd.
    Je gaat hier dus rechtsaf het fietspad af richting het toegangshek. De mtb-route spreekt dan verder voor zich.
  2. Stichting Twiske Mountainbike Routes heeft met palen en pijlen een route uitgezet. De MTB-er heeft echter niet het alleenrecht over de paden en tracks. Op alle paden mag gefietst en gewandeld worden, dus naast onze Schotse vrienden kun je ook wandelaars (met hond, verrekijker of camera) op de paden verwachten. Het gebied heeft een bijzondere charme, laten we daar met z’n allen van genieten en elkaar ook dat plezier gunnen.

Eind 2018 zijn beide gebieden omheind. Het stuk grenzend aan het IJ is eigendom van Rijkswaterstaat.
Wij hebben vooralsnog alleen een “deal” met de gemeente Amsterdam en daarom beperkt de route zich tot binnen de hekken van het eerste deel. In het andere deel wordt (af en toe) met motoren gecrosst wat de paden minder geschikt maakt voor mountainbiken.

Stichting Twiske Mountainbike Routes zal in het eerste deel zorgen dat in ieder geval de route begaanbaar blijft door regelmatig te snoeien en maaien.

Hieronder een garmin-kaart met de route in het NoorderIJplas gebied, je fietst de route met de klok mee!

basecampnyp1-515x1024
Mountainbiketechnisch kent de route diverse leuke en uitdagende secties. Rond de heuvel vind je 3 klimmen, de hoogste heeft 10m hoogteverschil. De ondergrond is ietwat “vettig” wat bij regen de uitdaging groter maakt. Een waarschuwing voor de afdalingen, bij regen kunnen die (spek)glad zijn. Er zijn ook veel natuurlijke hindernissen in de vorm van vakkundig gedraaide Schotse koeien vlaaien.

Verder hebben wij in 2017 naast de route een rockgarden aangelegd, het is een pittige dus eerst goed verkennen en dan pas proberen. De rockgarden is opgebouwd uit meerdere secties die je apart of aaneensluitend kunt rijden. Hier vind je meer info over de rockgarden.

In feite mag je op alle paden fietsen. Wij hebben toch een route uitgezet omwille van de veiligheid. Op deze wijze fietst in ieder geval iedereen dezelfde kant op en weten de andere recreanten ook waar ze mountainbikers kunnen verwachten en uit welke richting. Wij kunnen jullie niets verplichten maar probeer toch zoveel mogelijk de route aan te houden.

Belangrijk!
Help ons om de vaste route in het NoorderIJplas gebied in goede conditie te houden, maak melding van gevaarlijke situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, afgevallen takken of als er nodig gemaaid moet worden! Je geeft een melding snel en eenvoudig door via info@twiskemountainbikeroutes.nl.

nyp10-5

Onze Schotse vrienden!

Overzichtskaart met alle routes:
1 = route Zanddijk; 2 = pumptrack Landsmeer; 3 = route Smaal; 4 = route NoorderIJplas