NoorderIJplas

Met toestemming van de gemeente Amsterdam hebben wij eind 2014 een gedoogmountainbikeroute uitgezet in het NoorderIJplas gebied. Hieronder eerst een aantal zaken die elke mountainbiker over dit gebied en de route aldaar moet weten.

    1. Een gedoogroute is geen vaste mountainbikeroute. Je hebt als MTB-er dus NIET het alleenrecht over de paden en tracks.
    2. De route is gemarkeerd met de bekende zwarte bloso-pijlen.
    3. Nieuw hier? Verken de route dan eerst! Blauwe bloso-pijlen geven of een makkelijker alternatief of een inkorting van de route als je graag de klimstukken vaker achter elkaar wilt oefenen.
    4. Het gebied waar de route is uitgezet is omheind en eigendom van de gemeente Amsterdam. In dit deelgebied lopen 6-8 Schotse Hooglanders, benaderen en passeren doe je met beleid!
    5. De route staat niet vermeld op de website van mtbroutes.nl. Ga de route niet eigenhandig bij mtbroutes.nl aanmelden.

Op alle paden mag gefietst en gewandeld worden, dus naast onze Schotse vrienden kun je ook wandelaars (met hond, verrekijker of camera) op de paden verwachten. Het gebied heeft een bijzondere charme, laten we daar met z’n allen van genieten en elkaar dat plezier gunnen.

De route is niet eenvoudig te vinden, om jullie een beetje te helpen hebben wij op het snelfietspad van Amsterdam naar Zaandam, ter hoogte van de ingang, het bloso-teken geverfd.
Je gaat hier dus rechtsaf het fietspad af richting het toegangshek. De mtb-route is verder aangegeven via routepalen met het bloso teken.

De gemeente heeft grootse plannen voor het gebied, er zal de komende jaren dus het nodige veranderen. Uiteindelijk moet het gebied een stadspark worden. Wij doen onze best om blijvend een plekje te krijgen in het gebied. Help ons en dat doe je heel eenvoudig, gedraag je, BE NICE, SAY HI!

Let op! Het NoorderIjplas gebied is groot, de gedoogroute is uitgezet in een klein deel van het gebied. In het andere deel wordt (af en toe) met motoren gecrosst wat de paden minder geschikt maakt voor mountainbiken. Blijf daar dus weg!

Hieronder een garmin-kaart met de route in het NoorderIJplas gebied, je fietst de route met de klok mee!
Wij zorgen er voor dat de paden gesnoeid worden (veel bramen dus pas op voor lekke banden!). Wij hebben geen toestemming om springschansen, kombochten, etc. te bouwen. Ga dus niet zelf iets aanleggen, je ondermijnt onze positie en kan er zo voor zorgen dat we niet langer welkom zijn.

Rond de heuvel vind je 3 klimmen, de hoogste heeft 10m hoogteverschil. Een waarschuwing voor de afdalingen, bij regen kunnen die (spek)glad zijn. Er zijn ook veel natuurlijke hindernissen in de vorm van vakkundig gedraaide Schotse koeienvlaaien.

Verder hebben wij in 2017 naast de route een rockgarden aangelegd, het is een pittige dus eerst goed verkennen en dan pas proberen. De rockgarden is opgebouwd uit meerdere secties die je apart of aaneensluitend kunt rijden. Hier vind je meer info over de rockgarden.

Belangrijk!
Meld gevaarlijke situaties, omgevallen bomen of illegale bouwactiviteiten via info@twmr.nl.

nyp10-5

Onze Schotse vrienden!

Overzichtskaart met alle routes:
1 = route Zanddijk; 2 = pumptrack Landsmeer; 3 = route Smaal; 4 = route NoorderIJplas