NoorderIJplas

Met toestemming van de gemeente Amsterdam hebben wij eind 2014 een mountainbikeroute uitgezet in het NoorderIJplas gebied. Er zijn twee belangrijke zaken die elke mountainbiker over dit gebied en de route aldaar moet weten.

  1. Het gebied waar de route is uitgezet is omheind en eigendom van de gemeente Amsterdam. In dit deelgebied lopen 6-8 Schotse Hooglanders, benaderen en passeren doe je met beleid! De route is niet eenvoudig te vinden, om jullie een beetje te helpen hebben wij op het snelfietspad van Amsterdam naar Zaandam, ter hoogte van de ingang, het bloso-teken geverfd.
    Je gaat hier dus rechtsaf het fietspad af richting het toegangshek. De mtb-route spreekt dan verder voor zich.
  2. Stichting Twiske Mountainbike Routes heeft met palen en bordjes een route uitgezet. De routebordjes zijn niet de bekende twee rondjes met pijl (=bloso-teken) maar een gewone pijl. Wij hebben hier voor gekozen om duidelijk te maken dat de route geen vaste mountainbikeroute is maar een gedoogroute. je hebt als MTB-er dus NIET het alleenrecht over de paden en tracks. Op alle paden mag gefietst en gewandeld worden, dus naast onze Schotse vrienden kun je ook wandelaars (met hond, verrekijker of camera) op de paden verwachten. Het gebied heeft een bijzondere charme, laten we daar met z’n allen van genieten en elkaar ook dat plezier gunnen.

De gemeente heeft grootse plannen voor het gebied, er zal de komende jaren dus het nodige veranderen. Uiteindelijk moet het gebied een stadspark worden. Wij doen onze best om blijvend een plekje te krijgen in het gebied. Help ons en dat doe je heel eenvoudig, gedraag je sociaal, BE NICE, SAY HI!

Stichting Twiske Mountainbike Routes zal in het voorste deel van het gebied zorgen dat in ieder geval “onze” gedoogroute begaanbaar blijft door regelmatig te snoeien en maaien. In het andere deel wordt (af en toe) met motoren gecrosst wat de paden minder geschikt maakt voor mountainbiken. Blijf daar dus weg!

Hieronder een garmin-kaart met de route in het NoorderIJplas gebied, je fietst de route met de klok mee!

basecampnyp1-515x1024
Mountainbiketechnisch kent de route diverse leuke en uitdagende secties. Rond de heuvel vind je 3 klimmen, de hoogste heeft 10m hoogteverschil. De ondergrond is ietwat “vettig” wat bij regen de uitdaging groter maakt. Een waarschuwing voor de afdalingen, bij regen kunnen die (spek)glad zijn. Er zijn ook veel natuurlijke hindernissen in de vorm van vakkundig gedraaide Schotse koeien vlaaien.

Verder hebben wij in 2017 naast de route een rockgarden aangelegd, het is een pittige dus eerst goed verkennen en dan pas proberen. De rockgarden is opgebouwd uit meerdere secties die je apart of aaneensluitend kunt rijden. Hier vind je meer info over de rockgarden.

Belangrijk!
Help ons om de vaste route in het NoorderIJplas gebied in goede conditie te houden, maak melding van gevaarlijke situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, afgevallen takken of als er nodig gemaaid moet worden! Je geeft een melding snel en eenvoudig door via info@twmr.nl.

nyp10-5

Onze Schotse vrienden!

Overzichtskaart met alle routes:
1 = route Zanddijk; 2 = pumptrack Landsmeer; 3 = route Smaal; 4 = route NoorderIJplas