NoorderIJplas ontzet

De mountainbikeroute in het NoorderIJplas gebied was niet eenvoudig te vinden. Met nadruk op “was” want inmiddels is het gebied ontzet. Dat komt door de aanleg van de snelfietsverbinding tussen Amsterdam en Zaandam. Deze speciale fietsverbinding loopt vanaf de NDSM-pont in Amsterdam Noord tot aan het centrum van Zaandam. Via deze fietsroute kan je snel en veilig vanuit het centrum van Amsterdam naar het centrum van Zaandam fietsen (het IJ ga je uiteraard over met het NDSM-pontje).

Hieronder 3 foto’s (klik op de foto voor een groter exemplaar): Foto 1 toont het nieuwe fietspad langs de busbaan van het Coentunnelcircuit. Foto 2 toont de start van de mountainbikeroute, ga van het fietspad af richting het hek, links door het hek en dan volg je het spoor. Foto 3 toont één van de permanente bewoners, een groep Schotse Hooglanders. Voor de mountainbikeroute gelden bijzondere regels, hier lees je daar meer over!

snelfietspadnijpstartroutenijpvanaf-fietspadnijpschotshooglanders

 

 

 

 

 
Vanaf de NDSM-pont zit je in 10 minuten op de mountainbikeroute in het NoorderIJplas gebied. Dat maakt de route ook zeer toegankelijk voor mountainbikers uit Amsterdam Centrum en (oud) West. Op dit moment is er veel te doen over het aanleggen van een mountainbikeroute in Amsterdam. Een prima initiatief, maar eigenlijk ligt er dus al een mountainbikeroute binnen de gemeente grenzen van Amsterdam. Bovendien is de route in het NoorderIJplas gebied vrij eenvoudig te combineren met de mountainbikeroutes in het Twiske.

Nu heeft de route in het NoorderIJplas gebied een lengte van ongeveer 3,5 km. Maar er zijn mogelijkheden, en hopelijk ook een reële kans, om deze route uit te breiden tot 7+ km lengte. Het gebied heeft een bijzondere charme en er is hoogteverschil. Mocht er vanuit de gemeente Amsterdam gelden beschikbaar komen voor de aanleg van een mountainbikeroute, dan zou het NoorderIJplas gebied een kans moeten krijgen. Met een investering van bijvoorbeeld 20.000 euro kan er een mooi en uitdagend parkoers worden aangelegd, uitgebreid met speciale natuurelementen zodat de natuur in het gebied zich verder kan ontwikkelen.

Interessant? Lees ook over ons plan voor het mountainbiken van Markermeer tot aan het IJ!

appelboomnijp