NIJP, blijf alert!

In het NoorderIJplas gebied loopt een familie Schotse Hooglanders vrij rond.Dat maakt het mountainbiken in dit gebied extra uitdagend, je weet immers nooit waar ze uithangen. Het zijn goedaardige dieren, maar toch zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Ze zien slecht maar kunnen goed ruiken, het helpt als je lekker naar zweet stinkt. Dan val je op! Het feit dat ze je aanstaren is dus niet bedoeld als een stare-down. Doordat ze slecht zien kunnen ze makkelijk schrikken, bijvoorbeeld als je met hoge snelheid aan komt fietsen. Probeer dat ten alle tijden te voorkomen!
  • Voorkom ook dat je tussen moeder en kind door fietst! Dat ziet de moeder namelijk als een bedreiging voor haar jong en ze zal actie ondernemen, d.w.z. de bedreiging aanpakken. De hoornen van de Schotse Hooglander zijn best indrukwekkend dus let op voor je eigen veiligheid.

Je wilt een snel rondje fietsen? Prima, maar maak dan van je eerste rondje NIJP altijd een “inspectie-rondje”. Als je weet waar de koeien rondhangen scheelt dat een ongewenste verrassing. Houd sowieso altijd rekening met andere gebruikers van de paden, we worden er gedoogd en delen de paden met alles en iedereen op 2, 4 of meer poten/benen.

Ik zelf ging onlangs niets vermoedend de steile helling af en zag toen dat de hele familie Hooglander pal onderaan de helling, lekker in de schaduw, hun ontbijt lag te herkauwen. Gelukkig heb ik voldoende rijtechnische bagage om op deze helling veilig tot stilstand te kunnen komen, lukt jouw dat ook? Wees hoe dan ook altijd die eerste ronde op NIJP extra voorzichtig.

Situatie van de andere kant bekeken, je komt van boven en de helling is redelijk steil.