Najaarsonderhoud

Het is een tijd geleden dat wij jullie een update hebben gegeven over het onderhoud. Dat is niet omdat we niets gedaan hebben, integendeel!

Dit jaar heeft voor de stichting voor een groot deel in het teken gestaan van het onderzoeken of en hoe we het onderhoud kunnen overdragen aan de vereniging MTB-Twiske. Nieuwe machine gekocht, nieuwe werkwijze uitgeprobeerd en we hebben geprobeerd om meer vrijwilligers te mobiliseren. Al met al is daar veel tijd en energie ingestoken. Over wat het uiteindelijk heeft opgeleverd zal ik in een later stadium een uitvoerig bericht publiceren.

Naast dat het reguliere maai- en snoeiwerk aan alle drie de routes dit jaar gewoon is doorgegaan heb ik dit najaar een (laatste?) grote klus kunnen doen in het Smaal. Dat is vooral gelukt dankzij jullie donaties! Heel erg bedankt daarvoor! Door dit extra geld heb ik loonbedrijf Groeneveld kunnen inhuren en hebben we in 6 uren tijd 20 ton granulaat verwerkt op enkele slechte stukken van de route. Nog net op tijd, het weer tijdens deze klus was bijna zomers terwijl kort daarna de regenperiode begon die nu al twee weken aanhoudt.

Belangrijkste aanpassing betrof het plankenpad. Hout is nu vervangen door granulaat. Om een indicatie te geven van wat onderhoud feitelijk inhoud. Opbouwen plankenpad (van plannen maken, de voorbereiding, tot de laatste schroef indraaien) = 80 uren werk. Slopen en afvoeren plankenpad: 16 uren werk. Aanleg vervangend granulaat pad met loonbedrijf: 2 uren werk.

Hieronder 3 foto’s (kwaliteit is matig i.v.m goedkope telefoon). De foto’s geven een laatste blik op het plankenpad, het granulaat als het net gestort is en tenslotte de situatie 2 weken na aanleg.