Melding onderhoud? Graag!

Het is voor het onderhoudsteam heel prettig dat er mountainbikers zijn die zaken melden. Uiteraard bedoel ik dan zaken die het onderhoud betreffen en niet meldingen over seksende stelletjes of enge mannen met hun broek tot op de enkels.

Afgelopen week ontving ik een melding dat een omvallende boom op de route op een haar na een jonge mountainbikester had gemist. Het is een spannende sport, dat mountainbiken, maar zo spannend hoeft nou ook weer niet. Uit nader onderzoek bleek het om een dode boom te gaan die van binnenuit helemaal vermolmd was, de wind gaf het laatste zetje. Gelukkig liep het goed af, de boom had mijns inziens genoeg massa om ernstig lichamelijk letsel te veroorzaken.

Naar aanleiding van dit voorval wil ik graag een aantal zaken (nogmaals) onder de aandacht brengen. In het Twiske, maar eigenlijk in elk bos of bosrijke omgeving, kunnen en zullen bomen bij harde wind/storm omwaaien. De afgelopen jaren is dat in het Twiske en NIJP al meermalen gebeurd. Ga dus niet tijdens een storm in de bossen mountainbiken! Een flinke vallende tak of boom op je knar, daar beschermt zelfs je TUV goedgekeurde valhelm niet tegen. Ook daags na een storm is voorzichtigheid geboden.

Stormschade Smaal 2016

Stormschade Smaal 2016

De afgelopen tijd heeft het enkele dagen flink gewaaid. Niet extreem maar omdat de bomen vol in blad staan toch genoeg om in het Smaal en NIJP enkele bomen te doen sneuvelen. Ligt er een boom op de route of vertrouw je de situatie niet, bijvoorbeeld met een half omgewaaide boom die op andere bomen rust, meld dit dan. Dat kan bij ons (info@twiskemountainbikeroutes.nl) of bij de beheerder van het Twiske. Meld ├╝berhaupt alles wat met het onderhoud aan de routes te maken heeft, zoals konijnenholen, bereklauw, overstekende bramen, etc. En welja, melden maakt ons blij en als je dan ook donateur wordt maak je ons nog blij-er!

Naar aanleiding van de melding heb ik, gewapend met handzaag en stokzaag, de route in het Smaal helemaal nagelopen. Met de blik naar boven, op zoek naar dode bomen en takken. Dat bleek geen overbodige exercitie en ga ik dus vaker doen. Een 15-tal dode bomen heb ik omgezaagd (sommige hadden genoeg aan een duwtje) en even zoveel dode takken met voldoende volume om je een flinke hoofdpijn te bezorgen. Er staan nog 4 grote bomen die ik samen met de beheerder wil opruimen, op dit moment vormen deze bomen geen direct gevaar. Kortom, een heel nuttige melding die gerust wat vaker mogen worden gedaan!