Meld het!

Ik heb ooit een recreatieonderzoek gelezen waaruit bleek dat de mountainbiker de meest tevreden “gast” in het betreffende recreatie/natuurgebied was. Ik denk dat wij ons daar wel in kunnen herkennen, toch? Stelletje blije “stumpers”, bezweet, bemodderd, krassen door valpartijtjes of overhangende bramen maar altijd met een brede glimlach thuiskomen.

Mooi, maar op de tracks wordt er ook wel eens gevloekt. Vaak onnodig, soms terecht en eigenlijk hoor of verneem ik nooit iets over oorzaak en gevolg. Dat is jammer want data is macht. Blijkbaar is bij thuiskomst het wel en wee van de fiets belangrijker, daarna douchen, wat eten, kopje thee en (op mijn leeftijd) tukje doen. Even een melding doen via info@twmr.nl schiet er dan bij in.

Lees dit goed!
Op de info-borden bij de start van de routes vind je een QR-code. Via deze code kom je op een webpagina waar je kan doneren voor het onderhoud. Doneren is altijd fijn, maar het hoeft natuurlijk niet. Deze pagina heb ik nu uitgebreid met een optie om snel en eenvoudig een melding te doen. Twee zaken invullen, je naam en de melding, meer niet! Kortom, je kan nu direct na je rondje en “on the spot” iets melden. Doen!

Wat is het melden waard?
Agressieve loslopende honden, brommers, crossmotoren, paarden op de tracks, wandelaars of trailrunners op de tracks, omgevallen bomen, gaten in de tracks door konijnen of spoelgaten door de regen, spookrijders of je bent iets van waarde verloren.

Niet elke melding leidt direct tot actie. Een melding over onderhoud natuurlijk wel, maar voor veel andere zaken is het verzamelen een eerste vereiste om uiteindelijk op basis van voldoende meldingen tot actie te kunnen overgaan. Wees daarom kort maar duidelijk in je melding, o.a. over welke dag van de week en welk tijdstip. Mensen zijn gewoontedieren dus kan dat helpen om uiteindelijk bijvoorbeeld iemand met een agressieve hond te identificeren waarna hij/zij aangesproken kan worden.

Wat is de bedoeling?
Meldingen die het onderhoud betreffen is een duidelijke zaak. Ten aanzien van de andere kwesties gaan we niet op elke slak zout leggen. Interessant is om een beeld te krijgen hoe vaak iets voorkomt. Toevallig heb ik de afgelopen weken 2x meegemaakt dat een mountainbiker door een agressieve hond achterna werd gezeten. In 1 geval leidde dat tot een flinke valpartij van de mountainbiker. Is dit toeval of gebeurd het vaker? Ander voorbeeld is trailrunners op de tracks, ik heb het wel eens meegemaakt, vervelend maar die ene keer per jaar is te overzien. Of gebeurd het toch veel vaker (op een bepaalde dag van de week cq tijdstip?). Zoiets dus…