Lekker zonnig, vindt ook de teek!

Klein beestje met soms grote gevolgen, de teek. Met het zonnige weer groeit en bloeit alles volop en daarmee neemt het risico voor de mountainbiker toe om een teek een lift te geven. Hoe dan? Ten eerste en ten tweede, een teek kan niet springen en niet vliegen. Teken zitten in het hoge gras en op planten. Als jij met je blote benen over tracks fietst die al aardig aan het dichtgroeien zijn, neemt de kans dat je een teek oploopt toe.

Eenvoudig uitgelegd, jij rolt voorbij en raakt daarbij de planten aan die naast en/of over de track heen groeien. De teek zit op de plant te wachten totdat er iets warmbloedigs langskomt, dat ben jij dus en bij het passeren en aanraken van de plant neem je de teek geheel gratis mee.

Op dit moment zie ik vooral de route in het Smaal als (een beetje) teken-risicovol. Ik heb zelf bij het onderhoud in het Smaal de afgelopen jaren al enkele keren een teek opgelopen. Advies: check je zelf altijd na het mountainbiken over plantenrijke tracks, maakt niet uit waar je gefietst hebt. En nu je dit leest, wat extra aandacht als je in het Smaal fietst kan geen kwaad.

Tenslotte: geen overdreven stress a.u.b., niet elke teek is drager van de borrelia bacterie die de ziekte van lyme kan veroorzaken. Lees hier meer over wat te doen bij een tekenbeet.