De kantjes er af fietsen

De rockgardens in het Twiske bestaan nu ruim 1 jaar, tijd voor een opknapbeurt. Of misschien is opknapbeurt niet het juiste woord?

De rockgardens op de zanddijk zijn buiten de vaste route aangelegd en bedoeld als oefenobject. Je kan zodoende trainen voor omstandigheden die je in “echte” buitenlandse mountainbikegebieden aantreft. Met enige verbazing constateren wij dat veel mountainbikers de randen opzoeken en zichzelf zodoende vooral trainen in het ontwijken van stenen. Jammer, want ten eerste leer je zo niks en ten tweede veroorzaakt dit gedrag onnodige slijtage en erosie.

We hadden eerder al wat extra stenen geplaatst in de moeilijk (gevaarlijke) afdaling. Nu hebben we de klim met de S-bocht aangepast. In deze klim denken veel mountainbikers dat het nodig is om vol gas te geven omdat je anders nooit fietsend boven komt. En om vaart te maken wordt (of werd) de S-bocht aan beide kanten zoveel mogelijk afgesneden.

Dat afsnijden lukt nu niet meer (zie foto’s). Wat nu? Het is een oefenobject, dus wordt het tijd dat je de juiste techniek aanleert. Het gaat niet om een aanloop nemen, het gaat niet om maximale kracht en snelheid, het draait allemaal om:

  • de juiste versnelling kiezen (souplesse heren/dames, niet “harken”),
  • de juiste lichaamshouding (zitten blijven, zwaartepunt zo laag mogelijk),
  • balans (de snelheid ligt laag, valt het niet mee om je balans te houden? Oefen dan eens wat vaker op je sur place!),
  • en beweeg mee als je over de uitstekende stenen fietst (zit dus niet als een zak zand op de fiets),
  • soort banden en bandendruk kunnen een rol spelen, variëren en proberen is leren!

Naast het plaatsen van de boomstammen hebben we op de zijkanten van de rockgarden een aarden laag aangebracht. Dit stopt hopelijk het wegspoelen van het zand. Je mag er overheen fietsen maar probeer de laag niet kapot te rijden/remmen. Tenslotte hebben we op de traptreden een nieuw laagje schelpen aangebracht.

De boomstammen pasten niet in onze kruiwagen dus willen wij de beheerder graag bedanken voor hun hulp!