Het Smaal

Aan de Oostzaan zijde van het Twiske ligt een deelgebied met de naam “het Smaal”. Waar deze naam vandaan komt is ons niet bekend. Het Smaal is een aaneen schakeling van bospassages, onderbroken door wandel- en fietspaden en de toegangsweg Noorderlaaik. Het Smaal is dicht begroeid en zelfs op een zomerse dag heeft het licht moeite om door het bladerdek heen te komen. Een beetje moerassig, donker en vochtig en blijf ’s zomers niet te lang stilstaan want je wordt zeker gestoken!

De route laveert tussen de bomen en kent 2 hele hoogte meters. Bij droge condities is deze route uitermate geschikt voor kinderen en beginners maar ook voor gevorderden wordt de route spannend als je voor een scherpe tijd gaat. Richttijd bij droge condities is onder de 10:30 minuten, doe je best maar maak geen fouten want er staat dan altijd wel een boom in de weg.

Typering: draaien en keren en dan weer draaien in bospassages. Leuk voor kinderen en absolute beginners of voor wedstrijdrijders die hun rem-stuurcoördinatie willen trainen.
Lengte: ongeveer 3,5 km
Start: bij parkeerplaats P14, Noorderlaaik te Oostzaan
Let op, het is betaald parkeren in het Twiske! Voor meer informatie, een overzichtskaart en de parkeertarieven van het Twiske, bezoek de website.

Kaart van de route door Het Smaal

route-smaal-oostzaan2013
Bijzonderheden: het is veengrond en dat gaf bij langdurige regen veel modder. De laatste jaren zijn we druk bezig om de route weerbestendig te maken en daar gebruiken we o.a. betongranulaat voor. Het is nu een stuk beter dan enkele jaren geleden, lees hier meer over de verbeteringen.

Belangrijk
Help ons om de vaste route in Het Smaal in goede conditie te houden, maak melding van gevaarlijke situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, afgevallen takken of als er nodig gemaaid moet worden! Je geeft een melding snel en eenvoudig door via info@twmr.nl.

Overzichtskaart met alle routes:
1 = route Zanddijk; 2 = pumptrack Landsmeer; 3 = route Smaal; 4 = route NoorderIJplas