Gaten dichten Zanddijk

Na regen komt…..onderhoud. Het is al enkele dagen relatief droog weer, dus een mooie kans om enkele gaten te dichten op de Zanddijk route. Het zijn “noodreparaties” dus of het ook echt houdt is afwachten.
Diverse locaties, twee op de foto’s hieronder.

Helpen bij het onderhoud?
Ik zou haast willen schrijven blijf thuis of fiets op de weg, doe ik natuurlijk niet of nu dus toch wel. Nou ja, voor de bikkels die door weer en wind doorfietsen de volgende winteronderhoudsvriendelijkefietstips. En nee, het gaat niet over het onderhoud aan je fiets, maar het (voorkomen van) onderhoud aan de mtb-routes.

Help, een plas?!
Dat kan je dus verwachten in dit jaargetijde, nattigheid en plassen op de tracks. Winteronderhoudsvriendelijkefietstip nummer 1, blijf lekker in het midden van de track fietsen, dus door de plas of blub. Ga niet de kantjes opzoeken want je rijdt de singletrack naar de ratsmodee. Overigens, ervaren mtb-ers weten dat een plas vaak betekent dat de ondergrond hard/stevig is. Net zo goed als dat de ervaren mtb-er daar ook wel eens de mist (of eigenlijk: een diep moddergat) mee is ingegaan. Hieronder een voorbeeld van een plas op een track waarbij de ondergrond dus knetterhard is. Aanschouw daarbij de sporen van de onervaren mtb-ers die de plas proberen te ontwijken en vastlopen in een ondergelopen weiland. Losers!

Meld en adopteer een gat!
Ik weet niet hoe, maar soms ontstaat er een gat op een singletrack. Vervelend want je fiets wordt smerig dus fietsen we er liever omheen. Fout! Winteronderhoudsvriendelijkefietstip nummer 2, meld het gat bij mij via info@twmr.nl, hoe eerder hoe beter. Een beginnend gat is makkelijker op te vullen en een snelle reparatie voorkomt dat jullie door het ontwijkende gedrag een singletrack omtoveren in een 4 baansweg. Melden wordt dus zeer op prijs gesteld net als het adopteren van een gat. Dat adopteren doe je hier.

Moetenwillenzullenkunnenenwelnumeteen?
Het lijkt soms wel een eerste levensbehoefte, dat mountainbiken. Maar dat is het dus niet. Winteronderhoudsvriendelijkefietstip nummer 3 gaat daarom over “wachten”, d.w.z. probeer eens na een periode met veel regen een paar dagen te wachten voordat je de mtb-routes op zoekt. Zo geef je de grond tijd om het water op te nemen of af te voeren. Scheelt jou slijtage aan ketting en tandwielen en mij een hoop werk en geld.