Update-fietsen over een waterbed

De route in het NoorderIJplasgebied heb ik ooit opgevrolijkt met een skinny, een 4 meter lange smalle plank over een blubbergreppel. Dat viel niet altijd mee, of eigenlijk soms viel het wel mee, letterlijk naast de skinny head-first de modder in. Om de modale mountainbiker tegemoet te komen heb ik toen, direct naast de skinny, de greppel opgevuld met boomstammen, gelijk een knuppelpad.

Situatie zomer/najaar 2017, de boomstammen liggen keurig op hun plaats

Ik was echter vergeten dat hout op water blijft drijven. Dus afgelopen winter, met de vele regen, stond het water in de greppel zo hoog dat de boomstammen een tiental meter afdreven. Met de eerste droge periode heb ik de boomstammen weer op hun plek gelegd, einde verhaal dacht ik, het ligt weer goed voor het mountainbikeseizoen.

Dat was een misrekening, met de eerste hoosbui steeg het water in de greppel zover dat de boomstammen opnieuw gingen drijven. Op het eerste gezicht leek het alsof er niets aan de hand was totdat je er over heen fietst. De boomstammen zinken door het gewicht onder je weg naar de bodem van de greppel en logisch dat de kans dan groot is dat je op je plaat gaat.

Na zijn val heeft Peter de stammen opzij gelegd zodat niet een ander hetzelfde zou overkomen

Gelukkig vielen de gevolgen voor Pechvogel Peter mee en heb ik na zijn melding direct actie ondernomen. De boomstammen zijn nu vervangen door breukstenen. Ik heb er een soort van Ardennen rivierdoorsteek van gemaakt. Ik heb de stenen zo gelegd dat in de natte periode de stenen gedeeltelijk onder water liggen (niet diep, max. 10 cm), blijft het toch nog spannend. Op dit moment is door het mooie weer het waterpeil in de greppel snel gedaald en liggen de stenen “boven” water.

lijkt toch net een rivier doorsteek in de Ardennen?

Waarschuwing! De skinny valt onder de huidige omstandigheden niet mee (modderige aanloop en daardoor moeilijk om goed aan te snijden). Dus, bezint eer ge begint! Probeer je het toch!? Als je poging mislukt kies dan voor de modder, dat valt prettiger dan de stenen en is ook leuker voor je fietsmaten.