Dumb, Dumber @ Dumpert

Tja, waar zal ik beginnen? Op Dumpert circuleert een video waarop te zien is wat er gebeurt als een ongeoefende mountainbiker van de hoge drop-off op de zanddijk probeert te fietsen. Wij zouden het fijn vinden als de ongelukkige mountainbiker en/of de maker van de video zich meldt via info@twmt.nl, we hopen in ieder geval dat het goed met je gaat.

Het is vervelend om te moeten constateren dat de aanblik van de drop off en een duidelijk waarschuwingsbord blijkbaar niet voldoende is om een ongeoefende mountainbiker te weerhouden het toch te proberen. Ik herhaal het daarom nogmaals:

De hoge drop-off is alleen bedoeld voor mountainbikers met voldoende ervaring, mountainbikers die vaker van een drop-off zijn afgereden, mountainbikers die de techniek kennen en beheersen.

Onnozelheid is troef!

Op de video krijgt de persoon in kwestie aanwijzingen van de maker van de video (“nu gaan staan”). Verder kun je ook wat aanwijzingen lezen van de zogn. reaguurders (“je moet op het juiste moment aan je stuur trekken”).

Hemeltjelief, waar gaat het heen met de mountainbike-sport met zoveel onnozelheid? Ik herhaal daarom wat ik al vaker heb gemeld: Iedereen kan een mountainbike kopen, maar het feit dat je kan fietsen betekent niet dat je ook kan mountainbiken. Ergo, mountainbiken is een behoorlijk technische sport waarvoor je gewoon heel veel moet trainen om het te beheersen. 95% van mountainbikend Nederland heeft daar geen zin in, prima maar houd het dan bij simpel rondjes rijden over een van de vele vaste routes in Nederland.

Hieonder vind je een video van Global Mountainbike Network over hoe je van een drop-off moet rijden en vooral hoe het niet moet. Wil je het leren? Volg een clinic bij een van de gerenommeerde bedrijven die mountainbikeclinics voor de (ver)gevorderde mountainbikers aanbieden. Iets durven is mooi, maar alleen iets beheersen houd je uit het ziekenhuis.