De stenentuin

De stichting TMR feliciteert vereniging MTB-Twiske met haar succesvolle actie om de aanleg van een stenentuin op de zanddijk (Landsmeer) mogelijk te maken en bedankt al haar leden voor het vertrouwen om iets moois met jullie geld te maken. Al met al is het snel gegaan! Tijdens de algemene vergadering eind 2016 werd de wens uitgesproken en nu, een kleine 3 maanden later, gaan we de stenentuin aanleggen.

Het verzoek was simpel en duidelijk, de oudere jeugd is op zoek naar een nieuw en uitdagend oefenobject in het Twiske. Uitdagende oefenobjecten op een mountainbikeroute, het is een trend en het heeft ook een naam, TTF (klik hier voor meer informatie). Een van de meest tot de verbeelding sprekende TTF’s (voor Nederlanders) is een rockgarden.

Persoonlijk ben ik altijd voor meer uitdaging, maar als routebouwer ben ik terughoudend. De meerderheid van de gebruikers van de mountainbikeroutes zijn liefhebber en zitten niet echt te wachten op passages waar ze billenknijpend door heen moeten fietsen. En terecht, geen enkele hobby is bedoeld om je botten bij te breken.

Ik wil de hobby-biker daarom geruststellen, er verandert helemaal niets aan de route op de zanddijk! De stenentuin wordt naast de route aangelegd. Je moet er dus voor kiezen en voor omrijden (=slecht voor je persoonlijk snelste rondetijd).

Het enthousiasme onder de leden van vereniging MTB-Twiske is groot, ik zie op facebook o.a. de volgende foto voorbij komen van voorbeeld stenentuin.
RG11
De verwachting is blijkbaar hooggespannen en ik voel de druk toenemen, lig er bijna wakker van. Maar even alle gekheid op een stokje, er komt een echt vette stenentuin in het Twiske, maar we hebben het over een polder, 5 meter onder de zeespiegel, en niet over de Ardennen.

Het plan draait om veiligheid, de beheerder is enthousiast over de activiteiten van vereniging MTB-Twiske en steunt ook graag haar wens om een nieuw en uitdagend “oefenobject” voor de trainingen aan te leggen. Maar de beheerder (en de routebouwer) heeft ook een verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid en zit niet te wachten op een frequent bezoek van de ambulance omdat er een mountainbiker hard is gevallen.

Ok, veiligheid, maar hoe combineren we dat met uitdagend? Wel, zo ongeveer….

De Twiske rockgarden wordt 45 meter lang en gaat zanddijk-op met een geschat stijgingspercentage van 15%. Het wordt dus sowieso fysiek een uitdaging om boven te komen. De snelheid zal niet hoog liggen, mede omdat er een redelijk krappe S-bocht in de klim komt. Lukt het niet om fietsend boven te komen dan heb je door de lage snelheid voldoende tijd om uit te klikken en af te stappen.

Rijtechnisch wordt het, hoop ik, een buitengewoon moeilijke klim, alhoewel dat nu lastig in te schatten is! Het wordt in ieder geval mijn streven om iets aan te leggen waar niemand direct de eerste keer fluitend naar boven fietst (eigenlijk wil ik de enige zijn die fietsend boven komt). Tja, de vereniging vraagt om een uitdaging, die krijgen jullie dan ook! Geen paniek echter, ik wil er een escape in bouwen en er komt een beginners rockgarden, zanddijk-af.

Natuurlijk blijft er bij een beperkte groep mountainbikers de onstilbare “need for speed” bestaan. (Alleen) Tijdens georganiseerde trainingen en/of clinics kan de rockgarden daarom ook downhill geoefend worden. In dat geval is de organiserende vereniging of buitensportbedrijf verantwoordelijk voor de veiligheid van de deelnemers. Wil en ga je toch, op je zelf, tegen de rijrichting in de rockgarden bergaf oefenen dan doe je dat voor eigen risico! Val je lelijk, neem dan ook je verantwoordelijkheid en wijs niet richting het recreatieschap, stichting TMR of vereniging MTB-Twiske.

De aanleg is een behoorlijke klus. De zijkant van de zanddijk, naast de trap, zal een volledige metamorfose ondergaan. De voorbereiding zit er inmiddels op, de 35 ton stenen zijn geleverd, de struiken zijn verwijderd en er ligt zand en grond klaar om alles netjes af te werken. kaboutermethengel Waarschijnlijk komt er ook een speciale toezichthouder, want in elke stenentuin met vijver hoort een kabouter met hengel.

De aanleg vindt zaterdag 25 februari plaats en is mogelijk dankzij de steun van vele sponsoren, donaties en een mooie stenendeal met de Rotim. En laat ik de beheerder niet vergeten, ook zij helpen mee. Tijdens de eerste zaterdagtraining van maart kunnen jullie de rockgarden proberen. Zodra de aanleg is afgerond volgt er op deze site een reportage.

Fijne vakantie!

35 ton stenen

35 ton stenen

Grond en zand voor de afwerking

Grond en zand voor de afwerking

Klaar voor de metamorfose

Klaar voor de metamorfose