De Slangentuin

In het NoorderIJplas gebied hebben we een rockgarden aangelegd, aka project Gijs. Bij de ingang van deze rockgarden staat een bord met de benaming “Slangentuin”. Wat is het verhaal hier achter?

Het NoorderIJplas gebied is een uniek stukje Amsterdams ruigtegebied. Voorheen werd het gebied open gehouden door motorcrossers. Tegenwoordig is dat de taak van een groepje Schotse Hooglanders, de beheerder en wij (de mountainbikers) helpen ze daarbij. Volgens de stadsecoloog is het gebied zeer geschikt voor de ringslang alleen leeft die er nu nog niet. Project Gijs is toen bedacht waarbij de stadsecoloog, de beheerder van het gebied, de slangenwerkgroep Amsterdam Noord-Waterland en wij hebben samengewerkt. Het resultaat van deze samenwerking is dus o.a. de rockgarden.

De natuurfanaten zullen zeggen, moet dat nou? Maar in Amsterdam is zo’n samenwerking gelukkig gewoon mogelijk. De insteek is eenvoudig, laten we kijken of het werkt en als er verandering nodig is, is dat bespreekbaar en wordt het opgelost.

De rockgarden is zo aangelegd dat de snelheid laag ligt. Het gaat om techniek en fietsbeheersing. De rockgarden is opgebouwd uit verschillende elementen, je kan ze achter elkaar fietsen of los van elkaar oefenen. Het is geen eenvoudige rockgarden, misschien is risicovol een betere benaming. Dus, heb je weinig ervaring volg dan eerst een clinic, bijvoorbeeld bij onze onderhoudspartner Rebel MTB.

Maar goed, even terug naar het NoorderIJplas gebied. Op dit moment leven er nog geen ringslangen, het gebied leent zich er voor maar persoonlijk denk ik dat er nog onvoldoende voedsel is. De ringslang ziet er wellicht eng uit maar is niet giftig en eet alleen kikkers, padden en salamanders. Ik denk dat als de verontdieping van het aangrenzende meer is voltooid het voedselaanbod beter wordt. De ringslang zal zich dan, vanuit Waterland, via de oevers van het IJ, heel goed kunnen nestelen in het NoorderIJplas gebied. We zullen het zien…

Hieronder een korte QUIZZ, helaas zonder prijzen.
De vraag is eenvoudig, je ziet een afbeelding (klik op de afbeelding voor een groter exemplaar) met drie mogelijkheden (A,B en C), welke is de ringslang? Het antwoord vind je onderaan de afbeelding.

Quizz

Antwoord B: ruim je rommel op, neem je lekke band mee en laat ‘m niet als dank achter in de natuur!
Antwoord C: maak dat je wegkomt en bel de dierenambulance!
Antwoord A: inderdaad, dat is de ringslang! Hieronder 2 grote foto’s van de ringslang gemaakt in Waterland. De foto’s zijn van Jan van den Berg.

Spot jij een ringslang in NoorderIJplas, meld dit dan via info@twiskemountainbikeroutes.nl

Ringslang Waterland

Ringslang waterland

Ringslang waterland