Bramen, deel 3: toekomst
Zoals ik in deel 2 al schreef, de bramengroei in het Twiske is zorgelijk. Hieronder een googlemap met een deel van de zanddijk-route. Het gebied waar het blauwe deel van de route door heen loopt, dreigt het komende seizoen volledig door bramen overgroeid te worden.
Uiteraard wordt de track door het riet 4 tot 5 keer per jaar gemaaid. Dit wordt door de beheerder uitgevoerd met de inzet van een mini trekker met maaibalk. Vorig jaar werd alleen gemaaid met de maaibalk die aan de voorkant van de trekker was gemonteerd. Voor dit jaar is het de bedoeling dat er ook met de zijmaaibalken wordt gemaaid, niet vlak maar onder een hoek. Op deze wijze moet een braamvrije doorgang (corridor) worden behouden.
Verder hebben wij een aantal regelmatige gebruikers van de route gevraagd om tijdens hun trainingsrondje de enkele overhangende bramentakken af te knippen. Wij hebben daarvoor snoeischaren beschikbaar gesteld. Tenslotte houden wij toezicht op het werk van het loonbedrijf en springen bij als dat nodig is.
Waar bramen gesnoeid worden, vallen doornen
Bramen snoeien, zeker machinaal met een maaibalk/klepel, geeft een verhoogd risico dat er maaiafval op de tracks komt. Ik verwacht daarom meer resten van de braam op de tracks, wat de kans op lekke banden kan vergroten. Het betreffende deel van de route op de zanddijk kan daardoor enige vergelijking gaan vertonen met de route in NIJP, waar een verhoogde kans op lekke banden door bramen al jaren speelt. Beste oplossing, tubeless banden met voldoende dichtmiddel (en regelmatig bijvullen).
Toekomst??
Moet je dit stuk van de route koste wat het kost willen behouden? Meer bramen betekent meer onderhoud, betekent meer tijd en geld. Als het gele deel (op de kaart) van de track door het riet ook overwoekerd raakt, wat dan? Is het raadzaam om “afscheid” te nemen van het blauwe deel en vol in te zetten op het bramenvrij houden van de track door de rest van het rietland?
Een heleboel vragen die we voorlopig even laten voor wat ze zijn. We gaan dit seizoen eerst kijken welk resultaat anders maaien geeft. Daarnaast vragen wij jullie om feedback, geef aan ons door wat jij vindt! Gebruik daarvoor onderstaand reactieformulier. Eind september komen wij terug op deze kwestie!
Geef uw mening en vul onderstaand formulier in! Vereiste velden zijn gemarkeerd met (*).