Bramen, deel 1: vroeger?!

Sinds de aanleg van de routes in het Twiske in 2009 is er het e.e.a. veranderd. Niet zozeer door de aanwezigheid van de mountainbikeroutes, maar door andere oorzaken. Ik ben geen wetenschapper, dus de precieze oorzaak weet ik niet, wat ik lees is dat stikstof een van de oorzaken zou zijn. Ik heb het over de onstuimige groei van woekerende planten zoals de brandnetel en met name de braam.

In dit eerste deel kijk ik terug, en met veel plezier, naar de eerste jaren van aanleg en onderhoud. Ik heb het met name over de route op en rond de zanddijk waar wij, om de route meer lengte te geven, in 2009 een kleine kilometer tracks hebben aangelegd door het rietland. MTB-ers van het eerste uur kunnen het zich wellicht nog herinneren, in de herfst en winter was het een groot moeras waar je tot je wielas in de prut zakte. De grote verbetering kwam nadat we een verhoogd spoor door het rietland hadden aangelegd.

Maar goed, in dit eerste deel over bramen neem ik jullie graag aan de hand van enkele foto’s mee terug in de tijd. Bekijk de foto’s met een brede blik, let dus niet zozeer op de actie maar meer op de achtergrond. Want daar gaat het mij nu om, die achtergrond. Riet!

2009: Tracks door meters hoog riet

Aanleg trap, zie op de achtergrond hoe het gebied veranderd is. Jammer toch?!

Aanleg van het verhoogde pad door het riet.

Ook verdrongen, metershoog fluitenkruid.