Blad blazen

Er is veel over te doen in de media, bladblazers! En ja, ik gebruik ze ook bij het onderhoud. Maar wel zo min mogelijk en met een doel.

De route in het Smaal loop ik bijvoorbeeld 2 a 3 keer in de herfst rond om zo een (redelijk) bladvrij spoor te maken. De belangrijkste reden is dat een bladvrij spoor sneller droogt wat uiteindelijk minder modder en daardoor aan het eind van de winter een minder kapot gereden route geeft. Ik blaas de bladeren opzij, ze blijven dus gewoon in de natuur liggen.

De route op de Zanddijk is een ander verhaal. Hier blaas ik alleen de rockgardens schoon omwille van de zichtbaarheid en veiligheid. De bladeren op het spoor laat ik hier zoveel mogelijk liggen omdat het composteren van de bladeren uiteindelijk een belangrijke invloed heeft op de duurzaamheid van de route in de droge zomermaanden. Eenvoudig uitgelegd, het toplaagje aarde op het zand zorgt ervoor dat het spoor bij droogte niet in een zandbak verandert. Nadeel is dat de vele boomwortels her en der op de route slecht zichtbaar zijn, dus enige voorzichtigheid is geboden. Dat hoort ook bij de sport, je rijstijl aanpassen aan de omstandigheden, je fietst immers in de natuur en niet op een wielerbaan.

Gemak dient de mens en om het bladblazen snel uit te kunnen voeren heb ik de bladblazer (houtje touwtje) op de steekwagen gemonteerd.