Anders maaien

Verandering is een continu proces, heb ik ooit tijdens een bedrijfscursus geleerd. En veranderen is toevallig ook een hobby van mij, altijd op zoek naar verbetering! De laatste jaren ligt de focus o.a. op het maaien.

Bij het maaien draait het om twee “vijanden” die het hele seizoen door groeien, brandnetel en bramen. Verder zijn er planten die gewoon een beetje onhandig groot groeien, denk aan fluitenkruid, koolzaad, wilgenroosje en riet. Onze oude werkwijze: de stroken naast de singletrack kort houden. Alles werd met bosmaaier, maaimachine en/of klepelbak kort en klein geslagen. Maar ja, er stonden her en der ook leuke lieve bloemetjes tussen. Dus, kan dat niet anders?

Dat proberen we nu al enkele jaren uit, met name in het Smaal. We maaien niet meer tot op de bodem en kijken beter naar wat er allemaal groeit en bloeit. Een simpel voorbeeld is hondsdraf, een veel voorkomende zogenaamde grondbedekker. Daar hebben wij als Mtb-ers geen last van en de plant heeft bloemetjes dus waarom niet laten staan?

Anders maaien
Het nieuwe maaibeleid kort uitgelegd: we maaien, of misschien is snoeien een betere benaming, alleen dat waar we last van hebben en dan op een hoogte waarbij we de gewenste planten, die er tussen of onder staan, laten staan.

Meer werk? Niet echt, misschien zelfs op termijn minder werk. De ongewenste planten putten we immers uit ten faveure van al die prachtige bloeiende plantensoorten. En het zorgt ook voor meer diversiteit, meer insecten, meer vogels, etc.

Onze praktijkervaring tot nu toe
Het verandert elk jaar, lijkt het. Nieuw dit jaar is het vele Look zonder Look in enkele plantvakken op de Zanddijk. Deze plant wordt nog best groot en daarom heb ik (alleen) de binnenkant van enkele scherpe en snelle bochten toch iets terug gesnoeid (zie foto).
In het Smaal zien we dit jaar veel Robertskruid. Ik heb overigens weinig kennis van planten en bomen, mijn wijsheid komt van de app PlantNet. Hieronder wat foto’s van wat er nu met name in het Smaal te vinden is.

Look zonder Look, route Zanddijk


Look zonder Look groeit nog best hoog, daarom binnenkant bocht iets teruggesnoeid zodat je niet met je stuur in de planten komt


Stinkende Gouwe in het Smaal


Schijnaardbei in het Smaal


Daslook in het Smaal


Robertskruid in het Smaal


Het is leuker mountainbiken tussen de bloeiende planten