2023: storm en regen

Het eind van 2023 nadert, tijd voor een terugblik. We kunnen kort zijn, 2023 bracht veel regen en het waaide lekker vaak. Qua regenhoeveelheden gaan we richting een record, vooral in Noord Holland viel er belachelijk veel regen (sommige plekken 1300 mm).

Naast de regen viel in 2023 ook een grote droge periode op, 6 weken geen druppel in mei en begin juni. Belangrijkste weersgebeurtenis was echter zomerstorm Poly. Vooral in het Smaal sneuvelden een heleboel bomen. Niets ergs, gewoon een natuurlijke schoonmaak en verjonging van het bos. Maar het gaf de beheerder en ons veel werk om de boel op te ruimen en de route weer begaanbaar te maken. Sneu detail, de beheerder was eind oktober druk met het opruimen van de laatste resten van Poly toen plots storm Ciarán van zich deed spreken. Weer een flink aantal bomen om in het Smaal.

Qua onderhoud gaf vooral zomerstorm Poly een hoop werk in het Smaal. Naast de vele omgewaaide bomen lag de hele route vol met afgebroken takken. Het opruimen van de bomen was alleen mogelijk met de inzet van een kraan. Het loonbedrijf heeft extra voorzichtig gemanoeuvreerd met de kraan, maar toch moest er af en toe over de mountainbikeroute gemanoeuvreerd worden. Er is schade aan de track, maar eerlijk gezegd valt het ons reuze mee. Het wordt wel een klus die zal moeten wachten tot maart 2024.

De laatste week voor kerst proberen we nog wat gaten te vullen in het Smaal en dan gaan we met kerst- en winterreces. Tijdens het reces doen we alleen onderhoud aan de routes in noodgevallen ( = vergeet het maar…). Eind februari komen we uit onze winterslaap, nemen de schade op en overleggen met de beheerder wat en hoe we e.e.a. gaan aanpakken.

Blijf lekker mountainbiken dan kom je ons vanzelf wel eens een keer tegen. Helpen? Dat doe je het best en slimst door donateur te worden!

Na Poly kwam Ciarán.