NoorderIJplas

Met toestemming van de gemeente Amsterdam hebben wij eind 2014 een mountainbikeroute uitgezet in het NoorderIJplas gebied. Er zijn twee belangrijke zaken die elke mountainbiker over dit gebied en de route aldaar moet weten.

  1. Het gebied heeft twee eigenaren, het stuk waar de route is uitgezet is omheind en eigendom van de gemeente Amsterdam. In dit deelgebied lopen 6 Schotse Hooglanders, benaderen en passeren doe je met beleid!
  2. Stichting Twiske Mountainbike Routes heeft met palen en pijlen een route uitgezet. De MTB-er heeft echter niet het alleenrecht over de paden en tracks. Op alle paden mag gefietst en gewandeld worden, dus naast onze Schotse vrienden kun je ook wandelaars (met hond, verrekijker of camera) op de paden verwachten. Het gebied heeft een bijzondere charme, laten we daar met z’n allen van genieten en elkaar ook dat plezier gunnen.

Uit bovenstaande blijkt dat het NoorderIJplas gebied is verdeeld in 2 gebieden, naast het omheinde deel is er ook een groot stuk niet omheind. Dit stuk is eigendom van Rijkswaterstaat.
Wij hebben alleen een “deal” met de gemeente Amsterdam en daarom beperkt de route zich tot binnen het omheinde deel. Er is geen deal met Rijkswaterstaat en die stappen gaan we ook niet ondernemen, we laten dit deel graag voor de motorcrossers en loslopende honden, ook zij verdienen een plek.

Stichting Twiske Mountainbike Routes zal in het omheinde deel zorgen dat in ieder geval de route begaanbaar blijft door regelmatig te snoeien en maaien.

Hieronder een google kaart met daarop ingetekend de route vanaf het Skoon in Oostzaan tot aan het toegangshek en tevens start van de route in het NoorderIJplas gebied. Daaronder een garmin-kaart met de route in het NoorderIJplas gebied, je fietst de route met de klok mee!

nyp_route_naar-1024x649

basecampnyp1-515x1024
Mountainbiketechnisch kent de route diverse leuke en uitdagende secties. Rond de heuvel vind je 3 klimmen, de hoogste heeft 15m hoogteverschil. De ondergrond is ietwat “vettig” wat bij regen de uitdaging groter maakt. Een waarschuwing voor de afdalingen, bij regen kunnen die (spek)glad zijn.
Er zijn ook veel natuurlijke hindernissen in de vorm van vakkundig gedraaide Schotse koeien vlaaien.
In feite mag je op alle paden fietsen. Wij hebben toch een route uitgezet omwille van de veiligheid. Op deze wijze fietst in ieder geval iedereen dezelfde kant op en weten de andere recreanten ook waar ze mountainbikers kunnen verwachten en uit welke richting. Wij kunnen jullie niets verplichten maar probeer toch zoveel mogelijk de route aan te houden. Een andere reden om deze route uit te zetten is dat wij alleen de paden van de route maaien en snoeien. Kom in de zomer naar het gebied en je begrijpt waarom.

Belangrijk
Help ons om de vaste route in het NoorderIJplas gebied in goede conditie te houden, maak melding van gevaarlijke situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, afgevallen takken of als er nodig gemaaid moet worden! Je geeft een melding snel en eenvoudig door via info@twiskemountainbikeroutes.nl.

nyp10-5

Onze Schotse vrienden!